Ev sahİbİnden depozİto alamiyorum
İyi Çalışmalar
Birkaç sorum olacak engin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum şimdiden teşekkür ederim
30.12.2013 tarihinde 12 aylık olarak kira sözleşmesi yaptım (kiracı olarak) muhtemel tayinimden dolayı 20.03.2015 tarihinde evi noterden ihtar çektirerek taşınmazı 15.05.2015 tarihinde tahliye edeceğimi ev sahibine bildirdim. Kira sözleşmesinde bir maddede kiracının çıkmadan 2 ay önce haber vermesi aksi halde iki aylık kira bedelini peşin olarak ödemesi gerektiği yazmaktadır. Bu esnada gelenlere evi gezdirmem gerektiği de bir maddede geçmektedir. Bu hükümler ev sahibinin mağduriyetini engellemek maksadıyla koyulmuş özel bir hüküm olduğunu düşünmekteyim. 15.05.2015 tarihinde evi tahliye edip, devir teslim işlemlerini tamamlayıp karşılık olarak bono aldım. Vade tarihi geldiğinde kiraya veremedim, bugün yarın derken bankadan tahsil işlemini sözüne güvenerek erteledim ve bankadan yapılacak işlemlerin tarihi geçti. Şu anda muhtemel tayinim gerçekleşmediğini öğrenmiş bunu söyleyerek senedi ödemeyeceğini noterden çekilen ihtarın mahiyeti gerçekleşmediği için geçersiz olduğunu söylüyor.
Depozito bedelini ödememesinin kendince sebebi olarak 30.12.2013 tarihinde yapılan sözleşme 30.12.2014 tarihinde aynı hükümlerle sözleşme yenilendi ve 30.12.2015 tarihinden önce çıktığım için depozito bedelinin yandığını söylüyor. Ancak bu sözleşme belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüştü ve depozitonun
teslim edilmemesi gibi bir hüküm sözleşmede yazmamaktadır. Bu bedeli bana teslim etmez ise sebepsiz zenginleşme ifadesiyle örtüşmekte midir? Ayrıca elektrik, su, doğal gaz ev sahibinin aboneliği üzerinden kullandım. Sözleşmede 730 TL depozito bedeli yazmaktadır. Sözleşme hükümlerini kiracı olarak eksiksiz yerine getirdim fakat evin tesliminde kira, elektrik, su, doğal gaz borcu yoksa depozito eksiksiz teslim edilir ibaresine kiralayan uymamaktadır. Nitekim borçların olmadığını kabul edip bana senet verdi. Son olarak;
1. Noter ihtarının mahiyeti sözleşme feshinde ne derecede önemlidir?
2. İcra takibinde noter ihtarına itiraz edebilir mi?
3. Muhtemel tayin olabilir/olmayabilir tarzında bir hükümdür bu hususun olağan dışı bir durum olarak değerlendirilebilir mi?
4. Alın terimin böyle karaktersiz insanların elinde hiç olması gibi bir niyetim yok fakat oran orantı olarak parayı geri alma ihtimalim nedir?
Bu konudaki mağduriyetim hakkında hangi yolu izleyebilirim?
Çok kafanızı şişirdim şimdiden teşekkürler.
Cevap: Ev sahİbİnden depozİto alamiyorum
Depozito olarak ödediğiniz miktarı geri alabilme ihtimaliniz oldukça yüksek,
bunun yanında erken tahliye nedeniyle oluşan ev sahibinin zararını da karşılama ihtimaliniz daha da yüksek.
Siz dava açarsınız veya icra takibi başlatırsınız depozito bedeli için, alabilirsiniz.
Evsahibiniz dava açar ve boşta geçen sürenin kiralarını talep edebilir ve büyük bir ihtimalle de içerde kalan depozito bedelinden daha fazlasını ödemek zorunda kalırsınız.
Cevap: Ev sahİbİnden depozİto alamiyorum
Ama sözleşmeye 2 ay önceden haber vercez gelenleri gezdircez diyerek imza atmışız onun haricinde birşey yazılmamış bu hüküm yok mu sayılır?