Sanık kendi avukatlığını yapabilir mi?
Bir tez yazıyorum ve uzun araştırmalarım sonucu ne internet ortamında ne kitaplarda ve ceza hukukunda aradığım soruma yanıt bulamadım, hukuki bilgisi ve araştırmacı zeka düzeyi yüksek ve kendini savunma yeteneği olan cinayet zanlısı Turk Ceza Kanununda mahkemede hakim huzurunda kendini savuna bilir mi? avukata ihtiyac duyulmaksızın? kendi başına kendi avukatlığını yapabilir mi?
Cevap: Sanık kendi avukatlığını yapabilir mi?
Sanık kendini savunabilir ama benim hukuk bilgim yüksek, araştırmacı zekam iyi diyerek(bu da kime göreyse) kendi kendinin avukatı olamaz.Avukat mesleki bir ünvandır ve bu meslek profesyonelce yapılır.
Ancak hakimin dinlediği kadar elbette kendi kendini savunabilir.
CMK m.150'nin, 5560 sayılı kanunun 21.maddesi ile yapılan değişiklikten sonraki hali :
MADDE 21 – 5271 sayılı Kanunun 150 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 150 – (1) Şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir.
(2) Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir.
(3) Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada ikinci fıkra hükmü uygulanır. Verdiğiniz örnekte avukat ile savunma zorunludur.
Teşekkürler AV. Ergün Vardar, ve Engin Unalmis, yani ünlü seri katil Ted Bundy hukukçu olduğundan dolayı ( gazetecilerin avukat tutacak mısınız sorusuna, "en iyi olduğunu bildiğim tek kişiye güveneceğim ve bu kişi benim" diye yanıt vermiştir) mahkemede avukat istememiş ve yargılamanma sürecinde elleri kelepçesiz kravatlı takım elbiseli kendi avukatlığını yapmış, araştırmalar yapmak için milli halk kütüphane hakkını kullanmış, kendine ayrıcalık tanınmasını sağlamıştır sebebi sanırım anglo sakson hukukunda, yani roma hukukunda kısacası:
(1)Turkiye'de mahkemede zorunlu müdafi görevlendirilen avukatı reddetmek mümkün mü? mümkünse bu kısırdöngü olarak devam eder mi?
(2) Hakimin doğrudan zanlıyla avukatsız muhatap olmasının yolu nedir, Ted Bundy örneğinde olduğu gibi, ve sanığın mahkeme de yargılanma haklarını içeren madde hangisidir?
Tezimi bitirmem lazım, yanıtınızı bekliyorum, saygılar..
Avukat cinayet işlese ne olacak? Bu avukattır kendini savunabilir diye bir ayrım yapılabiliyormu?