Apartman arsasininin ÖnÜnden geÇen yol resİmlİ( İŞgalİye davasi aÇilabİlİr mİ ? Resİmlİ)
istanbulda kentsel dönüşüme girmesini istediğimiz bir apartmanda daire sahibiyim.Belediyeden alıanan ruhsattaki arsa büyüklüğü ile daireye ait tapudaki büyüklüğü karşılaştırınca arada 100 m2 bir fark olduğunu fark ettim.
kadıköy belediyesinden alınan imar planında arsamı 894 m2 olarak gözükmekteyken , tarafıma ait tapuda arsanın 994 m2 yani tam 100 metre kare daha büyük olduğunu farkettim.Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere 33 numaralı arsanın sınırları içerisinde , ön tarafından kalın siyah aralıklı cizgilerle işaretlenmiş olan kaldırım bulunmaktadır ve bu fark toplamda 100 m2 dir.
raiç bedellerle 100 m2 hesaplandığında m2 başına 15000 tl bedel üzerinden toplamda 1.500.000 tl civarı bir ödeme almamız gerekiyormuş bunun için dava açan herkes kazanıyormuş yaklaşık 1.5-2 sene sürüyormuş , tabii ki bu süreçte kentsel dönüşüm kapsamında birşey yapılamıyormuş yani dava bitene kadar beklemede kalınacak.
Tavsiyeniz ne olur biz 18 daire olarak dava açmak istiyoruz
http://i.hizliresim.com/PqdRaQ.jpg
Cevap: Apartman arsasininin ÖnÜnden geÇen yol resİmlİ( İŞgalİye davasi aÇilabİlİr mİ ? Resİmlİ)
Cevap: Apartman arsasininin ÖnÜnden geÇen yol resİmlİ( İŞgalİye davasi aÇilabİlİr mİ ? Resİmlİ)
iyi günler öncelikle kalın siyah aralıklı cizgiler kaldırım değil imar hattıdır. Kırmızı ince çizgiler ise kadastro parselleridir. Kadastro parsellerinin yola bakan sınırlarının düzgünlüğünden anlaşılıyor ki şu an 18 metre gözüken imar yolu eskidan daha darmış. Ve bu yola komşu olan parseller yola terklerini yapmış yada imar uygulaması görmüş, binalarına iskan hakkı kazananarak imar parseline dönüşmüş. Ve yine benim tahminim revizyon imar planı yapılarak bu yol genişletilmiş 18 metreye çıkarılmış ve bu yüzden sizin ve komşu parsallerinizin tekrar yola terki çıkmış. oturduğunuz binayı yıkıp tekrar yapmak istediğinizde yolda kalan kısmını tekrar terk etmeniz gerekiyor ancak bunun karşılığında yolunuz genişlediği için imarda daha fazla kat ve kütle artışı kazanacaksınız. Yola giden kısıma karşılık kazancınız bu olacaktır. Daha detaylı bilgi için belediyenizin imar müdürlüğüne başvurunuz
Alıntı:
darnglove rumuzlu üyeden alıntı
günceldir....
detaylı bilgi için çok teşekkür ederim , yani bu zamanında verilmiş arsa için dava açsak bir maddi tazminat elde edemez miyiz etrafımızda bu şekilde dava açan çok var ancak bu seferde bina kentsel donüşüme gidemiyor , dava var iken belediye onay vermiyormuş davayı çekin ancak o şekilde onay veririm diyormuş belediye...Bu durumda 2-3 seneye bizim binamızda yapılacak engel olmasın istemiyorum ama dediğiniz gibi bizim için kaybolan yani önceki yola terkten ekstra alan sağlanırsa bir artısı olabilir.Yani biz önceki geri çekilmemizin üzerine bina tekrar yapılırsa bir 5 m kadar daha tekrar çekilmek zorunda mıyız? bunu öğrenmem çok önemli benim için ?
teşekkürler
Alıntı:
darnglove rumuzlu üyeden alıntı
detaylı bilgi için çok teşekkür ederim , yani bu zamanında verilmiş arsa için dava açsak bir maddi tazminat elde edemez miyiz etrafımızda bu şekilde dava açan çok var ancak bu seferde bina kentsel donüşüme gidemiyor , dava var iken belediye onay vermiyormuş davayı çekin ancak o şekilde onay veririm diyormuş belediye...Bu durumda 2-3 seneye bizim binamızda yapılacak engel olmasın istemiyorum ama dediğiniz gibi bizim için kaybolan yani önceki yola terkten ekstra alan sağlanırsa bir artısı olabilir.Yani biz önceki geri çekilmemizin üzerine bina tekrar yapılırsa bir 5 m kadar daha tekrar çekilmek zorunda mıyız? bunu öğrenmem çok önemli benim için ?
teşekkürler
verdiğiniz imar durumu güncel ise evet yeniden yola terk yapacaksınız. Yola terkler kamulaştırma kapsamında değerlendirilse bile yola terk için belediye ye verdiğiniz dilekçede bedelsiz terk ifadesi geçer. Yani kendi rızanız ile kamuya terk etmiş bulunmaktasınız dolayısı ile geriye dönük bir talepte bulunamazsınız burada sadece belediye yola terkinizi yaptığınız için size ruhsat ve iskan verir yani karşılıklı bir anlaşma söz konusu. Burada olaya şöyle bakmak lazım şu anki imar durumunuzda bina yüksekliğiniz serbest olarak gözükmekte ancak inşaat alanını hesaplayacağımız kat sayılar gözükmemekte. Bu kat sayıları eski imar durumundaki ile karşılaştırınız muhtemelen şimdi ki daha fazla çıkacaktır. Bu şu demek eskiden daha fazla yeriniz vardı ama inşaat alanınız daha azdı şimdi arsanız küçüldü ama daha fazla inşaat alanınız var. Gelen hakkınız giden kazandığınız haklarınızı dengeleyecektir.