Cevap: haftada 72 saat çalışmak
burası türkiye deyip lafı uzatmıyorum :)
Alıntı:
asosyal yaratık rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar hangi işe başvursam hepsi en az 12 saat ve haftada 6 gün çalışma şartları var diyor haftada 12 saat ayda 72 saat eder anayasada ise işverenin işciyi 45 saaten fazla çalıştırıması suçtur diye madde var. peki bu işverenler hala neden bu şartları önümüze koyuyor işe girsek bir iki ay çalışsak ve daha sonra dava açsak hakkımızı alabilir miyiz? sgk gibi kurumlar neden ilgilenmiyor devlet o maddeyi neden uygulamıyor?
Haftada 45 saatin üzerinde çalıştırmak suç değildir. Çalıştırılan sürenin ücretini yasada belirtildiği şekilde ödememek işverenin kusuru olur. Yaptırımı da ödenmeyen fazla çalışma ücretinin ödetilmesi , idari para cezası uygulanması olur, çalışana haklı nedenle sözleşmeyi feshetme hakkı tanıması olur.
İşyerinde geçen sürenin tamamı da çalışma süresinden sayılmamakta, örneğin sabah 08:00-akşam 20:00 çalışma saatleri olan bir işte, 1 saat öğle yemeği +2 kez 15dk lık çay molası olan bir işte toplam 90dk lık ara dinlenme süresi çalışma süresinden sayılmaz, 12-1,5=10,5 saat olur günlük çalışma süresi.
türkiyede kagıt üzerindeki yazanla uygulama çok farklı mesela ben kamu kurumunda özel güvenlik olarak çalıştım gece tek başıma 12 saat nöbet tuttum nasıl ben nöbet yerinden ayrılıp yemek yiyim yada çay içim ama kagıt üstünde benim ara dinlenmem gözüküyor
işine gelirse çalış mantığı var kamu kuruluşları böyle yaparsa özeli düşünemiyorum bile