Evİn yenİ sahİbİ, kİraciyi nasil tahlİye eder?
26 mayıs ta içinde kiracısı olan bir ev satın aldım.Kiracı ev sahibinin tanıdığı olduğu için neredeyse yarı fiyatına oturuyor ve bu yüzden çıkmakta istemiyor.Önceki ev sahibide zaten bundan ötürü evi sattı.Kiracının sözlesmesi 21 haziranda bitiyor evi satın aldığım kişi kiracıya önceden evi satacağını ihtarname çekip kira sözlesmesi bitiminde yani 21 haziranda kiracının çıkmasını bildirmiş bende evi aldığım gün aynı şekilde notere giderek eve kendi gereksinimim için kullanıcağımı belirten bir ihtarname çektim. Şuan 21 ini bekliyorum ancak eğer kiracı çıkmam diye diretirse ne zaman tahliye davası açabilirim? Ayrıca kiracı çıktığı taktirde illa eve benim mi oturmam gerekiyor yoksa gene kiraya verebilirmiyim? Çünkü şuan yurtdışındayım bu sene işlerimi halledersem gelicem ama halledemezsem seneye sarkabilir.
Cevap: Evİn yenİ sahİbİ, kİraciyi nasil tahlİye eder?
Yeni malik satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde kiracıya ihtar çeker ve der ki; sana 6 ay süre veriyorum, tahliye etmezsen dava açarım...
Sayın Güngören bey cevabınız için teşekkürler
Aşağıdaki madde de belirtildiği gibi kira sözleşmesinin bitimini bekliyerek sona erme tarihinden itibaren 1 ay içinde dava açabilirmiyim? Çünkü ciddi anlamda sorun yaşıyorum kiracıyla önceki ev sahibi kira sözlesmesini vs. bana vermese kiracının adını soyadını bile bilmiyordum söylemiyordu.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 351’inci maddesi yeni malikin gereksinimi hallerinde kira sözleşmesinin nasıl sona erdirileceğini düzenlemektedir. İlgili madde düzenlemesine göre yeni malikin iki seçeneği vardır. Ya evi resmi olarak iktisap ettiği tarih itibariyle 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bildirimde bulunacak, kiracıya iktisap tarihinden itibaren 6 ay süre verildiği ve bu sürede kiralanan boşaltılmaz ise tahliye işlemleri için bu sürenin sonunda dava açılacağı bildirilecek ya da kira sözleşmesinin sona erdiği tarih beklenerek sona erme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde dava açarak tahliye istenecektir.
Yapabilirsiniz elbette, ancak tahliye isteme sebebiniz ihtiyaçtan dolayı olacağından, eğer tahliye sonrası siz yaşamayacaksanız, eski kiracınızın dava açması durumunda taşınma nedeniyle oluşan masraflarını ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Araştırdığım kadarıyla 3 yıl kendim oturmam gerekiyormuş eğer sorun çıkar kiraya vermem gerekirse çıkardığım ev sahibine noterden kira teklifi gönderiyormuşum kabul ederse tekrar oturuyormuş etmezse başkasına verebiliyormusum. Ancak gene sorun çıkar derseniz en sağlıklı çıkarma yöntemi nasıl olabilir?
Kiracının kontratı bitiyor kendisiyle yüzyüze konusmayı teklif ettim ve makul bir kira bedeli talep ettim ancak kendisi kabul etmedi şuanda eski kiracının tanıdığı oldugu için yarı fiyatına oturuyor ve bu kirada ısrarlı.Eğer kiracı benim teklifimi kabul etmezse kontratı yenilemezse yapmam gereken nedir notere gidip tekrar bir ihtarname çekip kiranın şu kadar oldugu şu hesaba yatırması gerektiğini,eğer kontratı yenilemek istemiyorsa 6 ay sonunda çıkması gerektiğini vs. yazmak mı?