Genel sağlık sigortası prim borcu
iyi akşamlar;
genel sağlık sigortası hakkında yardımlarınızı bekliyorum
annem için gelir tespiti konusunda başvurduğumuzda benim maaşım esas alınarak geriye dönük yaklaşık 6.200 tl prim borcu çıkarılmaktadır. itiraz ettikten sonra tekrar yapılan gelir tespiti ise bir öncekinin aynısı çıkmıştır. burda annemin yasanın zorunlu hale getirildiği 01.01.2012 yılandan 23.03.2015 yılına kadar ikamet yönünden benle herhangi bir bağı olmamıştır, bunu belirtmeme rağmen gelir tespitinde yanıma taşındığı evraklar la ortada olan durum hiçe sayılmış ve prim borcu yasanın zorunlu olduğu tarihten başlayarak bugüne kadar olan dönem için faiziyle beraber prim borcu çıkarılarak tarafıma sunulmuştur.
şimdi 01.01.2012 ile 23.03.2015 tarihlerinde hiçbir sosyal geliri olmayan ve hastane dahil hiç bir kurumdan faydalanamayan biri için böyle bir borcun çıkması normalmidir. sosyal devlet anlayışı bu mudur.
bu konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum.
gerekirse bu konu hakkında dava açmaya hazırlanıyorum. dava hakkında veya konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum
şimdiden ilginize teşekkürler...
Cevap: Genel sağlık sigortası prim borcu
Anneniz zamanında gelir testi yaptırsaydı belki hiç prim borcu çıkmayacaktı. Ama yaptırmadığı için af çıkması idi en yüksek primi ve bu prim üzerinden gecikme faizleri ödeyecekti. Bu rakam aylık 2012 212 Tl 2013 245 2014 257 Tl . ve gecikme fazilari olacaktı.
Ama şu anda zaten af yasasından faydalandığı için rakam bu kadar tutuyor. Yoksa 2 katı olacaktı.
Gelir testi ise geriye dönük olarak yapılmaz. Test yapıldığında gelir ne ise odur ve aile içi gelir ortalaması dikkate alınır. Adaletli bir sistem değil ama durum malesef böyledir.
Dava hakkınız var elbette .