Değişen yönetmeliğin davaya etkisi
Merhabalar;
Hakkımda kasten yaralamadan dolayı kovuşturma varken polis okulundan ilişiğim kesilmişti. Okuldan atıldıktan sonra atılmama sebep olan davamdan beraat ettim. Ardından idari mahkemesine dava açıp iptal kararı alarak okula tekrar geri döndüm.
Polis okulundan ilgili yönetmeliğin aşağıdaki maddesi dolayısıyla okuldan ilişiğim kesilmişti..
h) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; üst sınırı bir yıl veya daha fazla hapis cezası öngörülen kasten işlenmiş suçlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48/A-5 maddesinde sayılan suçlardan dolayı,
1) Affa uğramış veya yasaklanmış haklar geri verilmiş olsa dahi mahkûmiyeti bulunmamak.
2) Hükmün açıklamasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak.
3) Devam etmekte olan bir kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak.
Idari mahkeme davasını kazandım.Danıştaya temiz edildi ve danıştaydan da lehime karar çıktı. Ilgili idare Danıştaya karar duzeltme talebinde bulundu. Suan karar duzeltme talebi görüşülmekte. Fakat okuldan ilişiğimin kesilmesine neden olan yönetmelik aşağıdaki gibi değişti.
h) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;
1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,
2) Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,
Değişen yönetmelikten anladığım , hakkında kasten yaralama ile ilgili kovuşturma bulunmasının okuldan atılmaya sebep olmadığı yönünde.
Değişen yönetmeliğin devam eden davama etkisi ne olur. Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim... Saygılar...