Sanal Pos Tarzı Bir Sistem İçin Vergilendirme
Merhaba arkadaşlar yakın zamanda Payu, Paypal, ipara, paymec gibi bir site açarak sanal pos hizmeti vermek istiyorum, vergilendirme kısmında biraz takıldım işlemlerin nasıl yürüdüğünü belki herkes bilir ama yinede açıklayayım;
Biliyorsunuz ki bankalar E-Ticaret sitelerine sanal pos hizmeti verirken yıllık olarak belli bir ücret alıp + yapılan ödemeler içinde %2, %3 komiyon alıyorlar ve sadece tek bir bankanın sanal pos yazılımını alıyorsunuz başka bankalarında sanal pos hizmetini almak isterseniz bir bu kadar da onlara ödemek zorunda kalıyorsunuz. Benim yapmak istediğim şey yıllık ücret almadan yapılan ödemelerden %3.5 gibi az bir komisyon alarak 5 6 bankanın sanal pos hizmetini vereceğim, bir nevi banka görevi göreceğim. Müşterilere yapılan ödemeler benim hesabıma yatacak ve ben bankaların güvenlik nedeniyle koyduğu bloke gün sayısından sonra ödemeleri ilgili müşterilerin hesabına aktaracağım. Bilmek istediğim konu ise ben bu yapılan ödemeler için vergi verecek miyim yoksa sadece aldığım komisyonun vergisini mi ödeyeceğim?
Sonuçta benim müşterim olan E-Ticaret firmasından benim kasama aldığım komisyon dışında bir gelir aktarılmayacak. Zaten ilgili E-Ticaret sitesi vergisini ödeyeceği için benimde bu aktarılan para için ödeme yapmam gerekiyor mu?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar. İyi günler...
Cevap: Sanal Pos Tarzı Bir Sistem İçin Vergilendirme
yanılmıyorsan yurt dışı sanal pos hizmeti vereceksin, Payu, Paypal, ipara, paymec bu yerler denetlenen çok büyük şirketler, yurt dışı sanal posmu kullanacaksın, projen çok buyuk, bana uçuk geldi, banka kuracağım der gibi, biraz daha ayrıntı verirsen.
Cevabınız için teşekkür ederim. Yapmak istediğim şey şu; malum biliyorsunuz bankalardan sanal pos hizmeti almak ülkemizde özellikle ölüm bankaların isteklerini karşılayacaksınız daha sonra yıllık ücret ödeyeceksiniz, birde üzerine kazancınızın %2 %3 gibi oranlarını da bankaya vereceksiniz elinize sadece 1 tane bankanın sanal pos yazılımı geçecek. Bende çeşitli bankalardan sanal pos yazılımlarını satın alıp yıllık ücret almadan sadece kendi komisyonumu alarak hizmet vereceğim, yani bir bankadan sanal pos alacağınıza benden bir çok bankanın sanal pos hizmetini alacak müşteriler. Buraya kadar her şey tamam ama asıl sorum şu; müşterilerin yaptığı tüm ödemeler benim hesabıma geçecek ve ben bundan komisyon alacağım peki ben bu yapılan her ödeme + komisyonum için KDV mi ödeyeceğim yoksa sadece aldığım komisyonun KDV'sini mi ödeyeceğim. Sonuçta benim asıl kazancım aldığım komisyon yapılan ödemeler belli bloke zamanından sonra zaten müşterim olacak kişinin hesabına yatırılacak. Yani müşterim olan E-Ticaret siteside devlete vergisini ödeyecek.
Vergi açısından sadece gelirden yani komisyonlar üzerinden vergi ödeyeceksiniz. Ancak bu tip aracılık hizmetleri tüketicileri mağdur etmemek için özel izinlere tabidir. Genelde Hazine Müsteşarlığı bu izinleri verir.
Cevabınız için teşekkür ederim bu izni kimden alacağımı nasıl öğrenebilirim acaba? Bankalar söyler mi yoksa başka birilerine danışmalı mıyım?