6136 SKM, Hagb Kararı ve Ruhsat Alma
İyi günler arkadaşlar.
Daha önceden ayrı ayrı işlemiş olduğum ruhsatsız silah yakalatmalarımdan sonra verilen H.A.G.B kararlarının iki tanesinin 5'er yıllık zamanı geçti ve hüküm açıklanmadan dosya kapatıldı. Ücüncüsü ise sadece mermi yakalatmamdan dolayı H.A.G.B kararı verildi ve üzerinden 4 sene geçti. 1 sene sonra o dosyada hüküm açıklanmadan düşecek.
Geçen aylarda bulundurma ruhsatlı silah almak için gerekli belgeler ile beraber bağlı bulunduğum emniyet müdürlüğüne başvuruda bulundum. Ve mahkeme kayıtlarını emniyet müdürlüğüne sundum. Son verilen H.A.G.B kararının 5 senesi dolmadığı için alamayacağımı söylediler. Bende ruhsat vermemelerinin nedenini bana yazılı olarak verip veremeyeceklerini sorduğumda bu konuda bir yazı veremeyeceklerinden bahsettiler. Adli sicilimde internet yolu ile hakaret ve tehtitten başka hiç bir şey çıkmıyor. Ve 6136 SKM'den alınan H.A.G.B kararının silah ruhsatı almaya engel teşkil etmediğinide biliyorum. Sonuçta bana tanınan zamanlarda hiç bir şekilde suça karışmamış ve yasal olarak vergimi vererek bir silah almak istiyorum. Sanırım insiyatif kullanarak vermek istemediler. Bu konuda neler yapabilirim ve izleyeceğim yol nasıl olmalıdır. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Cevap: 6136 SKM, Hagb Kararı ve Ruhsat Alma
Şu an GBT de ruhsatsız silah bulundurma(birden fazla) gene 6136 sayılı kanuna muhalefet(mermi) ve hakaret ve tehdit çıkıyor olmalı.Bu şartlarda emniyetten silah ruhsatı almanız pek mümkün değil.Size ne ruhsat ne de herhangi bir belge vereceklerdir.Ayrıca taşıma ruhsatı için kişinin sosyo-ekonomik durumu dğerelendiriliyor.Yaptığı iş toplumdaki yeri vs. de çok çok önemli.Hagblerle beraber bir de sicilde kasıtlı suç var anladığım kadarıyla(tehdit-hakaret).Ben bu şartlarda çok uç örnekler hariç taşıma ruhsatı almış birini duymuş görmüş değilim.
Hiç bir sicil sorunu olmamasına rağmen sosyo-ekonomik değerlendirmede gereklilik görülmeyen kişilere de ruhsat verilmeyebiliyor.Kuyumcu, akaryakıt istasyonu sahibi, 50 den fazla sigortalı çalışanı olan kişiler suhsat noktasında daha makul görünen kişiler.Yani devlet bana taşıma ruhsatı vermek zorunda gibi bir kanunda bir uygulamada yok.
Alıntı:
Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
Şu an GBT de ruhsatsız silah bulundurma(birden fazla) gene 6136 sayılı kanuna muhalefet(mermi) ve hakaret ve tehdit çıkıyor olmalı.Bu şartlarda emniyetten silah ruhsatı almanız pek mümkün değil.Size ne ruhsat ne de herhangi bir belge vereceklerdir.Ayrıca taşıma ruhsatı için kişinin sosyo-ekonomik durumu dğerelendiriliyor.Yaptığı iş toplumdaki yeri vs. de çok çok önemli.Hagblerle beraber bir de sicilde kasıtlı suç var anladığım kadarıyla(tehdit-hakaret).Ben bu şartlarda çok uç örnekler hariç taşıma ruhsatı almış birini duymuş görmüş değilim.
Hiç bir sicil sorunu olmamasına rağmen sosyo-ekonomik değerlendirmede gereklilik görülmeyen kişilere de ruhsat verilmeyebiliyor.Kuyumcu, akaryakıt istasyonu sahibi, 50 den fazla sigortalı çalışanı olan kişiler suhsat noktasında daha makul görünen kişiler.Yani devlet bana taşıma ruhsatı vermek zorunda gibi bir kanunda bir uygulamada yok.
Arkadaşım, sanırım yanlış anladınız. benim istediğim taşıma değil bulundurma ruhsatı. Zaten taşıma ruhsatını alacak şartlarda birisi değilim. İİnternet yoluyla hakaret ve tehtit sadece çıkıyor ve basın yoluyla işlenen suçlardan olduğu için hiç bir şekilde engel değil.
6136 skm'de verilen bir ceza yok sadece hüküm açıklanmadı ve ikisinin düşümleri oldu.
Sadece mermilerden dolayı 1 sene kadar vakit kaldı düşüm için buda 30 gün hapis cezzası hagb kararı ile paraya çevrildi. 6 aydan az ceza aldığım için alabilirim sanıyorum. Bu bilgiler ışığında tekrar cevap vermeniz mümkünmüdür?
Ruhsat yenileme sırasında silahın ,HAGB süresi bitimine kadar adli emanete alınması sırasında düzenlenen belgedeki hukuki dayanak sadece ;
Ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkındaki YÖNETMELİK başlıklı
91/1779 nolu Bakanlar Kurulu Kararının 16. maddesinin Ö madesinde belirtilen
Ek: 2/12/1999 - 99/13749 K.
'dan ibarettir.
Hukuk çevrelerine göre hukuka aykırılıklar dolu bu durum için, aşağıda makale sanırım aydınlatıcı olacaktır.
http://www.haber7.com/yazarlar/prof-...-silah-ruhsati
Emniyetin verdiği cevap normal. Ancak yazılı cevap veremeyiz demeleri normal değil. Normal olan başvurduğunuz anda 6136 dan davanız henüz sonuçlanmadığından ruhsat alamazsınız cevabı vermeleridir. Mermi taşımadan dolayı verilen HAGB 5 yılını doldurmadıkça bulundurma da olsa ruhsat verilmez,
5 yıl dolduktan sonra başvurup bulundurma ruhsatı alabilirsiniz. Emniyette GBT kaydı ile tehdit hakaret suçları ruhsat almanıza engel teşkil etmez. Ruhsatı veren makam emniyet değil valiliktir.
Herhangi bir sorun çıkarmaları durumunda valilik aleyhine idari yargıda iptal davası açacaksınız.