Sitede bitmek tükenmek bilmeyen onarım, bakım, yapım işleri
Merhaba
5 ay önce taşındığım site 1 senelik bir yer. Yönetici her ay istisnasız şekilde sürekli bir şeyler yapıyor ve bunların neticesinde de fazladan para talep ediyor. En son yapılan apartman toplantısında aidatları elimizde harcamalardan sonra biraz para kalsın diye 300 liraya yükseltti ancak itiraz etmeme rağmen kabul edildi. Apartman yönetimince fazladan elimizde para olmasına rağmen aidat dışında da her ay bir bahaneyle para toplanması beni rahatsız ediyor. Yine en son yapılan apartman toplantısında alınan kararların içinde olmamasına rağmen bu ay da,
-süs havuzuna çocuk düşmemesi için tel çekilmesi,
-kapalı garajda bulunan jeneratör ve su depolarının çevresine koruma yapılması,
-bisiklet parkı kurulması ve
-her daireye tek tek sorulmadan sadece belli dairelerde yaşanan uydu anteni sorunu için genel olarak güçlendirici takılması işleri için yine fazladan para talep edilince sinirlerim tepeme çıktı.
Kat Malikleri Kanunu'nda Madde 20'de;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
şeklinde bir madde var ancak yine aynı kanun Madde 43'te de,
Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmıyorsa, bunlardan faydalanmak istemiyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler.
diye de bir madde var.
Açıkçası yukarıda saydığım şeylerin aciliyeti olan harcamalar olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca bu harcamalar için apartman toplantısında da herhangi bir karar alınmadı. Tamamen spontane yapılan şeyler.
Yapılmak istenen şeylerin eldeki fazla paradan karşılanmasını talep ederek ödeme yapmamayı düşünüyorum ancak ne şekilde bir itiraz yapmalıyım ona bir türlü karar veremedim.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: Sitede bitmek tükenmek bilmeyen onarım, bakım, yapım işleri
Günahını almayalım sizin site daha yeni ama, genelde bu tür durumlarda yönetici faturaları yüksek gösterip, ucuza iş yaptırıyor, gerisini cebe atıyor. Sürekli tamirat, tadilat işine geliyor yani. Derhal hesapları denetleyecek güvenilir bir denetçi seçin.
Cevap: Sitede bitmek tükenmek bilmeyen onarım, bakım, yapım işleri
Onu bile yapsa apartmanın parası var hazırda. Hem kenarda köşede paramız olsun diye aidatları yükseltip hem de her harcamaya ekstradan para alması beni rahatsız etmeye başladı. Benim öğrenmek istediğim neyin lüks olup neyin olmadığı. Süs havuzuna çocuk düşmesin diye tel çekilmesi tuhaf bir uygulama.