Cevap: Sözleşmesiz Cihaz Alımı
Kargoyu beklemenize gerek bile yok. Verdiğiniz bilgilere göre kesin olarak dolandırılmış olduğunuzu söyleyebilirim. Yine çok büyük bir ihtimalle bir başkasına ait TC kimlik numarası kullanan bir dolandırıcıdır. Yarın ilk işiniz elinizdeki tüm bilgi ve belgelerle savcılığa başvurmak olmalıdır. Muhtemelen adı soyadı da sahtedir. Ancak ATM den parayı çekerken eğer özel bir önlem almadı ise görüntü kaydına ulaşılabilir. İşiniz oldukça zor. Geçmiş olsun.
Fakat şöyle bir şey var atm den para gönderirken satıcının tc kimlik numarasını yazdığımda isim ve soyisimi doğru çıkıyor (AA***-BB***) gibi T.C kimlik numarasını yanlış vermiş olsa illaki başka isim çıkması gerekmez mi ?
İnternet Bankacılığında da o şekilde T.C. kimlik numarası ve IBAN girildikten sonra MERNİS alt yapısı kullanılarak isim kontrolü yapmaktadır banka, bu sayede isimin yanlış olma ihtimali sıfırdır o yüzden ama sizin dediğiniz gibi eğer sahibinden.com daki ismi sahte ise ve başkasının tc sini kullanıyor ise şayet savcılık benim bankadan para gönderdiğim kişiye ulaşacaktır doğru mu sonra kamera kayıtlarına ulaşılır sanırsam
peki bu işlemi ben hemen yarın sabah başlatırsam benim ne gibi bi işlemlerim olur. Zaman olarak ne kadar sürer bu işlemler, Daha önce hiç böyle işlerle uğraşmadığım için bilmiyorum açıkcası benden herhangi bir ücret talep edilecek mi yada avukat'a ihtiyaç olacak mı bu sorularımı aydınlatırsanız sevinirim.
Savcılık başvurularında ve ceza davalarında sizden hiçbir ücret talep edilmeyecektir. Sadece hukuk mahkemelerindeki davalar harca tabidir. Yasal olarak avukat tutmak gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Savcılığa hitaben yazılmış bir dilekçe ile yanında elinizdeki bilgi ve belgelerle savcılığa başvurursanız kısa sürede işinizi halledebilirsiniz.
Elinizdeki isim ile TC nonun birbirini tutması normaldir. Ancak bu isim ve TC no ATM'den parayı çeken kişiye ait değildir. Yani fiilen ve fiziken parayı ATM'den çeken kişi bir dolandırıcıdır ve bir başkasının kimlik bilgilerini kullanmaktadır.
Sizin de tahmin ettiğiniz gibi savcılık TC nodan kişiyi bulacaktır ancak çok büyük ihtimalle parayı çeken bu kişi olmayacaktır. Asıl suçlu ise ancak ATM den parayı çekerken görüntüsü kaydedilen kişidir. Bence bu ATM'nin bağlı olduğu bankaşubesine de ayrıca bir dilekçe verip durumu bildirmenizde fayda vardır. Çünkü belli bir süre sonra kayıtları silebilirler. sahibinden.com'u da durumdan haberdar etmeyi ihmal etmeyiniz ki daha başkalarını da dolandıramasın ve ileride savcılıkça istendiğinde IP numarasını vermek üzere saklasın.
Bugün Kayseri Adalet Sarayı'na Şikayet Dilekçesi vermek için gittim dilekçeyi doldurdum fakat dilekçede sadece Şikayette Bulunanın Adı Soyadı, Cep Telefonu, Ev Adresi vardı neyse bunları ben doldurdum fakat birde dolandırıcının bilgilerine baktım tek istedikleri Adı Soyadı, Adresi ve Cep Telefon Numarası vardı satıcının T.C. kimlik numarasını dahi istemediler sadece karşı tarafın Cep Telefon Numarasını istediler. T.C. kimlik numarası olmadan bu kişiye nasıl ulaşacaklar anlamadım doğrusu, Şimdi nasıl bir süreç başlayacak ve ne kadar zaman sürecek acaba ?