OturduĞum daİrenİn altina İmalathane firin aÇiliyor
Merhaba,
Ben dükkan üzeri dairede oturuyorum. Dükkan 125 m2. Daha evvel klimacı en son da dişçi muayenehanesi olarak kullanıldı. Şimdi unlu mamüller imalathanesi açılıyormuş şu an tadilat yapılıyor. Kiralayan kişiyi aradım imalathane olarak kiraladık elektrikli fırın kullanacağız dedi. Apartmanımız 5 katlı 8 dairelik diğer komşularda istemiyor. Belediyeye toplu dilekçe vereceğiz ama İzmir Karşıyaka Belediyesinden yetkili orası tapuda dükkan olarak geçiyorsa bir şey yapamazsınız diyor. Durduk yerde rahatımız kaçtı. Apartman zaten Güneye baktığından akşama kadar tüm gün güneş alıyor. İzmirin kavurucu sıcağında ev zaten hamam gibi birde fırın yakılacak elektrikli de olsa aynı ısıyı oda verecek birde üstelik gece gündüz saatlerce çalışacak gece yarısı gürültüsü de cabası nasıl oturacağız bilemiyorum. Malsahibi ben paramı aldım işime bakarım diyor. Ne yapmalı ne etmeli lütfen bu konuda bir yol gösterin. Konuya ilişkin her türlü bilgi ve belge 8 aileyi cehennem den kurtaracak acil yardım lütfen.
( Binamızı dükkan sahibi yapmış, ısı yalıtım izolasyon gibi nitelikleri yok tavan ve duvarlarımız o kadar inceki yukarıdaki komşunun adımlarını duyuyor sokaktaki gürültü sanki yanımızdaymış gibi hissediyoruz. Depremde ilk yıkılan binalar altında fırın olanlarmış o sıcakla binamız ne olur beni kaygılandırıyor.Nede olsa 1. derece deprem bölgesinde yaşıyoruz. Çok tedirginim çooook......)
Cevap: OturduĞum daİrenİn altina İmalathane firin aÇiliyor lÜtfen yardim...
2 kere ruhsat çıkarmış biriyim, unlu mamülleri imalathanesi açmak için bina sakinlerinden izin şartı aranmıyor, bağlı bulunduğunuz belediyenin ruhsat bölümü zaten açıklamış. Dükkan üzeri harici binada etkilenen olmaz, kışın da avantajlı olur.
Cevap: OturduĞum daİrenİn altina İmalathane firin aÇiliyor lÜtfen yardim...
Mehmet Bey,
Valilikten başlayarak silsileyi takiben Büyükşehir ve İlçe belediyesine vermiş olduğum şikayet dilekçeleri(toplu imzalı olarak) neticesinde Firma sahibi ruhsat alamadığından kiralamadan vazgeçti. Akabinde dükkan sahibi bana dönerek fırın dışında işletmeler için kiralama yapacağının teyidini verdi. Benim için bu yeterlidir.
Cevap: OturduĞum daİrenİn altina İmalathane firin aÇiliyor
Ne imalathanesi açılacakmış, unlu mamuller mi?
Sayın Bernat, yazdığınız dilekçenin içeriğini ve dayanağını bizimle paylaşmanız mümkün mü? Oturduğum apartmanda da benzer sorun yaşayabilirim.
Evet Erdoğan bey unlu mamüller imalathane (börek, poğaça gibi)
- - - Updated - - -
Ali bey, dilekçemde bahsettiğim konuları size bildireceğim.
- - - Updated - - -
Dilekçede yer alan dayanağım şöyle; (Benim işime yaradı umarım sizinde işinize yarar.)
13.11.2011 tarihli Milliyet Gazetesinde yayınlanan “ ALTINDA FIRIN OLAN BİNADAN UZAK DURUN başlıklı haberinde ; “Van’ı ve Erciş’i vuran deprem sonrasında bölgeye giderek incelemeler yapan İTÜ Öğretim Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Sayın Ahmet Ercan’ın verdiği bilgiye göre; Konutların altında ekmek, simit, lahmacun, pide fırını ya da kebap salonlarının büyük tehlike oluşturduğu, yüksek ısının taşıyıcı donatıları pişirdiğinden dayanım gücünü düşürdüğü ve deprem sırasında duvarların ufalanmasına neden olduğu, betonla donatımın yapışkanlığını sıfırladığı, Çünkü beton içindeki donatıya yapışırken yüksek ısıda bunun gerçekleşmediği dolayısıyla Deprem vurduğu zaman da taşıyıcıların toz duman olacağı” bilgisi verilmiştir.
Apartman sakinleri olarak fırın açılmasına müsaademiz yoktur. Aşırı sıcak binamıza olduğu gibi bize de zarar verecektir. Çünkü Güney yönüne bakan Apartmanımızda İzmir sıcağında oturmakta zaten zorlanırken altımızda yakılacak fırın ve gece yarısı imalat sırasındaki gürültü neticesinde cehenneme dönecek evlerimizde oturamayacak hale geleceğiz. Evimiz varken evsiz kalıp mağdur olacağız.
Kaldı ki; 4729 SAYILI İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİĞİN İkinci bölüm, 5 inci maddesinin m fıkrasında “ m) (Ek: 29/6/2010 – 2010/671 K.) Büyükşehir belediyesi ile nüfusu 100.000’i geçen belediye sınırları içinde açılacak ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması (Ancak, alışveriş merkezleri içinde bulunan 1000 m2 ve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket, grossmarket ve megamarket gibi adlarla açılan işyerleri bünyesinde yer alan fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz.) denmektedir.
Biz apartman sakinleri olarak hepimiz imzaladık. Kolay gelsin.