Yeni sözleşmelerle çekilen kredilerin dosya masrafları
Bilindiği gibi bankalar artık sözleşmelerde alınan masrafların yazılacağı boşluk kısımlar ve arka sayfada krediyi çeken kişinin el yazısı ile sözleşmenin şartlarını kabul ettiğini hatta karşılıklı mutabakat sonucu imzaladığını yazdırıyorlar.
Bu durumda emsal bir mahkeme kararı var mı? Yani dosya masrafını alalım derken bütün mahkeme ve avukat ücretlerini ödemek durumunda kalır mıyız?
Birde hakem heyeti bizi haklı görse mahkemede kararın bozulma ihtimali ne kadardır?
Cevap: Yeni sözleşmelerle çekilen kredilerin dosya masrafları
Tüketici mevzuatından darbe yiyen bankalar artık işi sağlama almak için herşeyi doğru yapıyorlar. Bu durumda yeni krediler için alınan masrafların iadesi davası açılsa aleyhe sonuçlanır diye düşünüyorum.
Bu konuda arastirdigim kadariyla davalar banka lehine sonuclaniyor. Bankalar para satan kuruluslardir ve ihtiyaciniz oldugunda talep üzerine kosullari da pesinen size soyleyerek kredi verirler. Bu kosullara sonradan karsi cikmak bana anlamsiz geliyor. banka sizi kandirmiyor ki... dosya masrafi almayan bankalar var onlara gidin, onlarda faiz oranlari az daha yuksektir digerlerinde daha dusuk. Gunun sonunda ikisi de ayni kapiya cikar hemen hemen. Bankalar artik bu konuyu cok onemser haldeler, is inada bindi. Birde soyle dusunmel lazim bankalar olmasa ne yapardik. Odemedigimizde bizi silahla tehdit etmiyorlar en azindan yasal yollarla takip yapiyorlar. Ya illegal kisilere muhtac olsaydik?
tefeci kendi parasını borç verir ve faizi ile alır. ama banka halkın parası ile yine halka borç verip bir de aldığı faizin yanında bir şeyler koparmaya çalışıyor.mesela halktan aldığı paraya %8 faiz veriyor. ama o parayı kredide yıllık %20 den fazlasına satıyor. bir avukatla konuştum. sözleşmede boş bırakılan yerleri sonradan doldurulmuştur. her boşluğun karşısında "mutabakata vardım "yazıp imzalamadım yani sözleşme matbu şeklinde geldi içeriğine müdahale edemedim diye bir yol izleniyormuş. ayrıntısını öğrenince yazarım.