Cevap: Fazla Mesai Davası
Rakamları bilmemekle beraber; işveren kazançlı cikmayacagi bir teklif yapmaz diye düşünüyorum.Acil ihtiyaciniz yoksa ve şirketin kisa surede kapanma durumunu dusunmuyorsaniz dava yoluna gidin bence.Sunduğu teklif mutlaka daha düşüktür; yoksa isveren der ki " simdi odesem de mahkeme karara baglayinca odesem de ayni parayi ödeyecem; erkenden para odemiyim; gitsin davayla da ugrassin vs".
24 ay boyunca çalıştım ve maaşım 3750 usd idi. Yurtdısında calıstım ve sözleşmede o ülkenin resmi tatillerinin geçerli oldugu gibi hükümler oldugunu biliyorum.
Öncelikle gerçek maaş üzerinden mi yoksa tavan kıdem tutarı olan 3438 TL üzerinden bir hesap mı yapılacak?
Bir de mesai oldugu için normal kazanılan ücretin %50 daha fazlası olması gerekmiyor mu bu calısma saatlerinin?
Avukatım bana tüm masraflar vs. cıktıktan sonra 9 bin tl önerdi. Bu tutar cok düşük değil mi?
Yurt disi calismalari TC is kanuna tabi mi bilmiyorum; fazla mesai saatinizi de yazmamissiniz.Kidem tavanin yukarisinda odensin diye zorlayamazsiniz ama anlasirsaniz öder ve gelir olmuş olur size; ona göre işlemini yapar. Detayli durumunuzu bilmemekle beraber 9000 çok az bence
Evet sözleşme imzalandı ve sgk'ya gitti bu sözleşme tc iş kanunlarına tabi. sigorta primlerimiz de yatırıldı.
Fazla mesai her gün için 4 saati şirketin kabul ettigi söyleniyor arkadaşlarımız tarafından da. Bu bilgiler ışıgında aşağı yukarı alınabilecek tutar için bir öngörünüz olabilir sanıyorum?
- - - Updated - - -
Ayrıca bu dava açılmış da değil henüz avukatla anlaşmadım başka bir avukatla devam etmeyi düşünüyorum.
Sirketin 4 saat mesai kabul etmesi sizi bağlamaz. Günlük çalisma saatiniz gerçekte kaç ise o kadara göre mesai hesaplanir.Molalardan sonra haftalik 45 saati aşan çalışmalar fazla mesaidir ve zamli ödenir. Ancak bazi şirketlerde yillik 270 saatlik mesai ücrete dahildir diye işçiden imza alinir ve 270 saatten sonraki mesai saatleri için ucret ödenir.İs sozlesmeniz ücret bordronuz ve varsa diğer tüm belgelerle is hukuku uzmani bir avukatla görüşün.Hem dava sürecine girdiğinizde nelerle karsilasacaginiz ve süreç hakkinda bilgi alır, ona gore karar verirsiniz.Benim eşimin hukuk ofisi olmasına rağmen, kendisi cezaci olduğundan başka avukat tuttum.Avukat is hukuku uzmani olmali bence.Sanirim maaşin bir kismini elden aliyordunuz yoksa 9000 teklif etmezdi diye düşünüyorum.