12 Temmuz 2012 tarihli TMMOB ve SGK Protokolü
Merhaba ,
İstanbul'da özel bir şirkette 3 yıldır mühendis olarak çalışmaktayım.
12 Temmuz 2012 tarihli Türkiye mimar ve mühendisler odası ile SGK arasında imzalanan protokole göre mühendis ve mimarların asgari ücretleri her sene TMMOB tarafından güncellenmektedir.
İşten kıdem tazminatımı alarak çıkmak istiyorum , bu durumda kıdem tazminatı alabilmem mümkün müdür ?
Ne yapmam gerekir?
Cevap: 12 Temmuz 2012 tarihli TMMOB ve SGK Protokolü
Sizi tazminatin konusunda şüpheye düşüren nedir?Yapilan anlaşma aleyhinize değil ki
Benim asıl öğrenmek istediğim , bu protokolün iş mahkemesinde hukuki bir geçerliliği var mıdır ?
Maaşım ,TMMOB tarafından 2015 için belirlenmiş asgari ücretin altında gösterildiğinden dolayı doğan kanuni haklarım nelerdir ?
Bu konu aslında yeni bir konu ve maalesef toplumumuzda önemli bir yer teşkil etmektedir.Ülkemizdeki birçok mühendis meslektaşlarım asgari ücretli olarak gösteriliyor.
Benim durumuma geri dönersek , SGK kayıtlarında meslek kısmında " Bilgisayar Mühendisi " ibaresi var.SGK kayıtlarında mühendis olarak görünüyorum.
Bu konuda yapacağınız yorumlar , şahsım nezdinde aynı durumda olan birçok mühendis ve mimara yol göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Teşekkürler.
SGK da asgari ücretli gösterilseniz dahi, mahkemeye basvurunca bu husus inandirici bulunmayacaktir.Nitelikli işçi için asgari ücret kabul görmez.Gerçek ucretinizi belge ile ispat edemiyor musunuz?Edemiyorsaniz dahi mahkeme emsal ücret arastirmasi yapacaktir.Bir de elden para ödeyen işveren genelde avansi da elden veriyor: oysa ki avans bankadan odenmelidir.Bizim işyerinde elden maaş ve avans ödenirdi.Ben dava acicam ve 200 kişinin hic avans almamasini hakim bence inandirici bulmayacak ; üstelik hepsi asgari ücretli görünüyorsa avansa hic ihtiyaçları olmuyor mu diye mahkemede sorulur.Ayrıca gerçek ücret yada elden ödemeleri mail ile ispat edemez misiniz? Mesela; su maaşla ise basladim ama su tutarda iyileştirme rica ederim vs.Size mailden kabul veya red etseler delil olarak kullanirsiniz.Size el yazisiyla verilen ödeme makbuzlari varsa saklayin.Meslek kuruluşumuzun yaptigi anlaşma da çok işinize yarar