Geriye Dönük, Bildirilmeyen Aidat
İyi günler,
22.08.2013 tarihinde, bir siteye bağlı olan pasaj içerisinde 2000 TL kira ile 2 kira bedeli depozit vererek bir dükkan kiraladım.
Dükkanımı devir etmem nedeniyle 31.03.2015 tarihinde çıktım ve yeni kiracı ile sözleşme yapıldı.
Dükkan sahibi şirket temsilcisi önce depozitonun verileceğini belirtti, fakat bir hafta sonra site yönetiminin üç yıl öncesine kadar giden aylık 450 TL tutarında bir aidat belirlediğini, yönetim ile pazarlık yaparak bu tutarı 160TL'ye düşürdüklerini ve 18 aylık ödeme yapmamız gerektiğini söylediler.
Bunun üzerine yönetime gittiğimizde bize yönetim kararını ve işyeri sahibimize gönderdiklerini söyledikleri aidatla ilgili belgeleri göstermediler. Borcumuz olduğuna dair bir belge de veremiyorlar. Dükkan sahibi şirket, işyerinden çıkmamızın (ve başka birisine kiralanmasının) üzerinden 1 ay geçmesine rağmen halen depozitomuzu iade etmiyor.
Bu pasaj içerisinde kaldığımız sürece birçok sorun yaşadık, aidat olmasını talep eden bizler olduk, çünkü temizlikçi tutuyorduk ve kışın otomatik kapılar çalışmıyor, akşam pasaj ışıklarının çoğu yanmıyordu.
İşyeri sahibimizin bu pasajda bir dükkanı daha var, diğer dükkanlar başka firmalara ait ve hiçbiri kiracılarından böyle bir aidat talep etmiyor.
Anladığımız kadarıyla dükkanı kiralamamız öncesinde dükkan sahibine bildirilmiş bir aidat var. Ancak ne dükkan sahibi ne yönetim ne de diğer kiracılar tarafından bize bildirilmş veya herhangi biri tarafından ödenen bir aidat yok.
Bu konuda ne yapabileceğimize dair bilgi verebilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Geriye Dönük, Bildirilmeyen Aidat
Madde 30 - Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanır ve oy çokluğuyla, karar verir.
(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 28.11.2007 RG NO: 26714 KANUN NO: 5711/15) (KOD 1)
Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur.
Yasanın öngördüğü şekilde yapılan toplantıda alınmış bir karar yoksa aidat talebi yersizdir.