Devlet memurunun trafikte alkolden yakalanması.
merhaba arkadaşlar affınıza sığınarak araştırıp da bulamadığım bir konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum. ben bir öğretmenim geçen gün can sıkıntısından bir kaç bira içtim ve direksiyon başına geçtim. yapılan kontrolde alkol oranım 100 promil üstü belirlendi ve ehliyetime el konuldu. 100 promil üstünü bildiğim kadarıyla kamu davasıyla yargılıyorlar. bu yargılama benim adli sicilime işlenir mi? memurluğuma etkisi olur mu? (not: ilk defa yakalandım)
Cevap: Devlet memurunun trafikte alkolden yakalanması.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 48 şöyle: “Uyuşturucu veya uyarıcı maddeler almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır.” hükmünü içerir.
Alkollü araç kullanan sürücülerin geriye doğru 5 yıl içerisinde 1.inci defada 6 ay, 2.inci defada 2 yıl, 3 ve 3'ten fazlasına 5 yıl mahkemece araç kullanmaktan men ediliyor.
Yapılan trafik kontrolü sonucunda 1,00 promil üstünde alkollü olduğu tespit edilen araç sürücülerine Türk Ceza Kanunu madde 179/3 bendi gereğince ( alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır) hükmüne göre işlem yapılarak adli mercilere sevk edilir. Türk Ceza Kanunun 179 uncu maddesi ise Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.