Tapu iptal ve tescil davasında haciz ve ipotek
Müvekkil 2 yıl önce müteahhitten bir ev satın almış, fakat tapu kendi üzerine henüz tescil edilmemiştir. Ev 2 yıl önce fiilen müvekkile teslim edilmiş olmasına rağmen üzerinde yaklaşık 30'a yakın haciz ve ipotek bulunduğu sonradan anlaşılmıştır. Bunun üzerine müteahhite karşı açmış olduğumuz haciz ve ipoteklerin kaldırılması suretiyle tapu iptali ve tescil davasında mahkeme tapunun iptali ve tesciline karar vermiş, haciz ve ipoteklerin kaldırılmasıyla ilgili talebimizi haciz ve ipotek sahiplerini davaya dahil etmediğimiz gerekçesiyle husumetten reddetmiştir.
Şimdi merak ettiğim konu yeni bir dava açarsak haciz ve ipoteklerin kaldırılmasını sağlayabilir miyiz.? Çünkü şirket hakkında iflasın ertelenmesi davası açılmış, mali durumu kötü bir haldeyken haciz ve ipotekler konmuştur. Ayrıca bu haciz ve ipoteklerin birçoğu banka ve şirketler tarafından konulduğu halde büyük bir çoğunluğu da müvekkilimle aynı durumdaki ev sahipleri tarafından konulmuştur. Kaldı ki, ev fiilen teslim edilmiş, tapu müvekkile teslim edilmediği için evi fiilen teslim alırken haciz ve ipotek olduğunu bilmiyor. İkinci bir husus da haciz ve ipotek sahiplerine 30'a yakın dava açar da kaybedersek teorik olarak 30 tane vekalet ücreti ödemek zorunda kalırız. Bu durumda vekalet ücretleri maktu mu olur, nispi mi olur.?? Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
NOT: Bu konuyu daha önce başka bir hukuk sitesinde de sordum. Çok da yardımcı oldular. Burada da sormaktaki amacım, değerli meslektaşlarım konuya belki farklı bir bakış açısıyla yaklaşırlar.
Cevap: Tapu iptal ve tescil davasında haciz ve ipotek
Haciz koyan alacaklarına ne davası açacaksınız? istihkak davası ise yargıtayın alacak miktarına göre nisbi vekalet ücreti verilmesine ilişkin kararlarına denk gelmiştim menfi tespit açılmaz diye düşünüyorum zaten borcunuz onlara yok onların da sizden alacak talebi yok müteahhitten alacaklılar o yüzden haciz konulmuş.
Cevap: Tapu iptal ve tescil davasında haciz ve ipotek
Haciz ve ipoteklerin kaldırılmasına bir dava açmayı düşünüyoruz. Yani takyidatların kaldırılması davası. Acaba bu davanın kazanılma ihtimali olur mu ve vekalet ücreti maktu mu olur, yoksa nispi mi.?? Nispi olduğuna dair bazı Yargıtay kararları var.