İstifa ettikten sonra emeklilik tazminati istemek
Bir işçi "her hakim sakli kalmak kaydiyla istifa ettim" yaziyor ve 30 haziran 2014 de ayriliyor.Aslında işveren ile 15 yil 3600 günden emekli olmak nedeniyle işten ayrilmak için sözlü anlasiyorlar.Fakat işveren 01.07.2014 de emeklilik tazminati ödemekten vazgeçmiyor ve dilekçede acikca bildirmedin diyor ve sadece maasi ödüyor.İşçi 02.07.2014 de SGK dan gerekli yaziyi alıp işverene noterden ihtar çekip emekli tazminati istiyor.Bu işçi emekli tazminati alabilir mi? Yorumlarinizi rica ederim.(İsten ciktiktan 1 ay sonra yeniden başka yerde cçalışmaya basliyor)
Cevap: İstifa ettikten sonra emeklilik tazminati istemek
Normali önce yaziyi alip, o yaziyla isverene , sozlesmemi ekteki yazi ve ilgili kanuna gore feshetmesi seklinde olmali.
İstifa edenin kidem tazminati alma hakki olmaz. Ancak yargitayin bu durumlar icin, o hakki kazanmis birinin tazminattan vazgecerek ayrilmasinin normal olmadigi, hakkin yanlis kullanildigi yonunde karari var. Dava yoluyla alabilmesi mumkun.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Normali önce yaziyi alip, o yaziyla isverene , sozlesmemi ekteki yazi ve ilgili kanuna gore feshetmesi seklinde olmali.
İstifa edenin kidem tazminati alma hakki olmaz. Ancak yargitayin bu durumlar icin, o hakki kazanmis birinin tazminattan vazgecerek ayrilmasinin normal olmadigi, hakkin yanlis kullanildigi yonunde karari var. Dava yoluyla alabilmesi mumkun.
15 yıl 3600 gün yazısını istifa tarihinden sonra almış. Bir ay sonrada zaten işe başlamış. Yargıtay hakkın yanlış kullanıldığını düşünürmü?
Sn Alev 79 Belkide bu yargıtay kararını dilekçe ekinde önce işverene gönderip işçi şansını denemeli.
İşçi sansini denedi ama işveren cevap vermedi.Hatta "dava açarsa alacak ama belki dava açmaz ve konu kapanir, cevap vermeyin" dedi şirket avukati.(işveren benim işverenimdi, işçi de mesai arkadasimdi) Bence hakkin yanlış kullanimi olmasa bile, işçinin istifa ederken "her hakkim sakli kalmak kaydiyla" diye yazmasi ona hak kazandirir.Bir prof ile konusmustum, hakkini alir demişti.
Hakkını alamaz demedim zaten bende,
ama istifa eden kıdem tazminatı alamaz.
3600gün / 15 yıl şartını tamamlamış, bu yolla ayrılma şansı olan biri de kalkıp kıdem tazminatı hakkını bırakarak istifa etmez.
Olması gereken, dediğim gibi önce yazıyı alması, o yazıyla işverene başvurup ayrıldığını bildirmesi idi.
Hakkın yanlış kullanımından kastım da buydu.
Esasen babasi ölünce aniden istifa edip memlekete gitti.Hakkini biliyordu ve isverenle sozlu anlasmisti ve SGK dan yazi alamadan gitti.Tazminat odenmeyecek denilince de hemen yaziyi alip işverene başvurdu.
ben 2001 den beri gida toptancisi olan bir sirkette calismaktayim. bu sene devlet memurlugunu kazandigim icin isimden istifa edicem. ama bu hakli neden olarak gorulmedigi icin kidem tazmaniatimi alamiyorum. son care buraya yazmakta buldum. kidem tazminatimi alabilmenin bir yolu varmidir?
Haklı bir nedeniniz olmadan iş akdinizi fesih etmeniz durumunda kıdem tazminatı alamayacağınız gibi ihbar önellerine uymazsanız üzerine işverene ihbar tazminatı ödemek durumunda kalabilirsiniz.
15 yil 3600 gün sartlari uyarsa (yada 4500) SGK dan yazi alip işyerinden tazminat isteme yolunu deneyebilirsiniz.