Cevap: Dava Türü: Hakaret
Ceza davası yürürken veya bittikten sonra açacağını maddi manevi talepli tazminat davası asliye hukuk mahkemesinde görülecek. Mahkeme masrafları ve karşı taraf vekalet ücretleri kabul ve ret oranlarına göre hakim tarafından tayin edilir. Burada karşı taraf vekalet ücreti derken davacı olarak siz kaybederseniz karşı tarafın avukatına, davalı kaybederse sizin avukatınıza avukatlık ücreti öder. Buna yasal vekalet ücreti denir. Avukatınız ile yaptığınız ücret sözleşmesi ise sizi bağlar. Yani bunu karşı taraftan alamazsınız. Avukat tutmak zorunluluğu da yoktur. Ama tavsiye ederim. Çünkü ceza davası uzun sürerse tazminat davası zamanaşımına uğrayabilir. Üstelik faizin başlangıç tarihi de dava tarihidir. Bu nedenle kendinizden eminseniz ceza davasıyla, tazminat davasını birlikte yürütmenize avukatınız karar vermeli. Yoksa hak kayıpları yaşayabilirsiniz. Ayrıca hukuk mahkemesi hakimi, ceza hakimini beklemek zorunda değil. Yani ceza mahkemesi kararları hukuk yargılamasını bağlar nitelikte değil. Sadece bazen bekletici mesele yapıyor hakimler.
Alıntı:
illegal rumuzlu üyeden alıntı
Ceza davası yürürken veya bittikten sonra açacağını maddi manevi talepli tazminat davası asliye hukuk mahkemesinde görülecek. Mahkeme masrafları ve karşı taraf vekalet ücretleri kabul ve ret oranlarına göre hakim tarafından tayin edilir. Burada karşı taraf vekalet ücreti derken davacı olarak siz kaybederseniz karşı tarafın avukatına, davalı kaybederse sizin avukatınıza avukatlık ücreti öder. Buna yasal vekalet ücreti denir. Avukatınız ile yaptığınız ücret sözleşmesi ise sizi bağlar. Yani bunu karşı taraftan alamazsınız. Avukat tutmak zorunluluğu da yoktur. Ama tavsiye ederim. Çünkü ceza davası uzun sürerse tazminat davası zamanaşımına uğrayabilir. Üstelik faizin başlangıç tarihi de dava tarihidir. Bu nedenle kendinizden eminseniz ceza davasıyla, tazminat davasını birlikte yürütmenize avukatınız karar vermeli. Yoksa hak kayıpları yaşayabilirsiniz. Ayrıca hukuk mahkemesi hakimi, ceza hakimini beklemek zorunda değil. Yani ceza mahkemesi kararları hukuk yargılamasını bağlar nitelikte değil. Sadece bazen bekletici mesele yapıyor hakimler.
Hocam "ceza davası uzun sürerse tazminat davası zamanaşımına uğrayabilir. Üstelik faizin başlangıç tarihi de dava tarihidir" diye belirtmişsiniz. Bu olay 07.08.2014 de olmuş bende aynı hafta emniyete şikayete gitmiştim bu şikayetimede Mayıs 2015 için dava günü verdiler. Durum böyle olunca tazminat davası için zaman aşımına düşmüş olurmuyum
Karşı taraf sosyal medya oluşumu mu? Yani hakaret bir forumda biri tarafından mı, yoksa bir platformda birden fazla kişi tarafından mı edildi? Ve hangi durumdan dolayı edildi?
Alıntı:
Fixit rumuzlu üyeden alıntı
Karşı taraf sosyal medya oluşumu mu? Yani hakaret bir forumda biri tarafından mı, yoksa bir platformda birden fazla kişi tarafından mı edildi? Ve hangi durumdan dolayı edildi?
Hakaret facebook üzerinden kimliği belli bir kişi üzerinden edildi. Şu durumda edildi: Tartışmaya açık olan konu üstünde zıt görüşler belirtmemiz sonucu durum meydana geldi
Merhaba. Öncelikle herkese ilgisi için teşekkür ederim. 5 Mayıs 2015 günü Asliye Ceza da duruşma yapıldı. Duruşma şöyle gerçekleşti. Sanığın avukatı davadan çekildiğini hakim söyledi. Daha sonra sanığın avukatından çekildiği için şikayetçimisin diye sordu. Bende anlamadığım için şikayetçimisin derken dedim ne kastedilmişti dedim. Daha sonra hakim yine aynı soruyu tekrarladı bende o an ki psikoloji ile sanığın avukatından şikayetçi değilim değilim. Daha sonra sanığın avukatlarının değiştiğini söyledi ve duruşma ileri tarihe atıldı. (şikayetimin devam ettiğini söyledim.)
Şuan merak ettiğim açıkçası duruşmadan bişey anlamadım. Sizce ne olabilir veya bu olay dan ne sonuç çıkarılabilir. (Sanık ve avukatı davaya gelmedi)