Bu Avukat Ne yapmaya Çalışıyor. Benden Ne İstiyor???
Arkadaşlar adıma olmayan bir icra dosyası nedeniyle sözü geçen avukat tarafından durmadan mesaj ve telefon aracılığıyla durmadan rahatsız ediliyorum. Rahatsızlık bir yana açıkça tehdit ediliyorum. Bu icra davası nedeniyle savcılığa şikayette bulundum 5 ayda duruşma var, bunu avukata telefon ve yazılı dilekçe olarak beyan etmeme rağmen hala durmadan bu tarz mesajlar yolluyorlar. Bunu baroya şikayet etme durumum varmı. Yardımlarınızı bekliyorum.
http://i60.tinypic.com/og9p1k.png
Cevap: Bu Avukat Ne yapmaya Çalışıyor. Benden Ne İstiyor???
Son dönemlerdeki kanunlar sayesinde elinde alacağı tahsil etmek için hukuki bir güç bırakılmayan bazı avukatlar mesaj, telefon, mail vs. yoluyla borçluları uyarıyorlar. Günümüzde suçlu ve borçlu korunmakta, şikayetçi ve alacaklı ise mağdur durumda bırakılmaktadır bu son yasalarla.
Konuya gelirsek; Avukatın SULHE davet etme yetkisi vardır. Yani bu yetkiyi yasadan alır ve uzlaşma önerebilir. Hacize geliyorum demek de zaten avukatın uyarı yetkisindedir. Fakat bunun aşırı bir şekilde yapılması son günlerde (bu forumda da bolca gördüm) sıklaşmış durumda. Etik olarak bir avukat, 1-2 kere ihtarat yapabilir ama bu aşırıya kaçıyorsa yasal değil diyemem ama etik değil. Avukat tahsilatçı değildir ki !
Avukatın ihtar yetkisine ek olarak, gönderdiği yazıda haciz, muhafaza (mal kaldırma), evde olunmadığı takdirde icra memuru ile birlikte polis ve çilingir çağırtarak kapıyı açtırıp, evde haciz yapma yetkisi vardır ve yasaldır. Ama belirttiğim gibi bu uyarıların dozunu ayarlamaları gerekiyor avukat arkadaşların. Gerçi bu mesajları atanların çoğu da avukat değil, avukatın yanında çalışan takip elemanları...
Bu açıklamalardan sonra yine de baroya şikayet etme hakkınız var. Yok demeyelim. Sonuç alır mısınız bilmem.
Saygılar.
İcra dosyasına itiraz edilip dava açılmış. Bunu da avukatlara bildirmişsiniz. Bunun adı taciz. Baroya yazılı olarak şikayet edin. Sizde mesaj göndermemelerini, kanuni yükümlülüklerinizi bildiğinizi, bundan sonra çekilecek mesajlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağınızı belirten mesaj çekin.
Benim merak ettiğim şey şu, alacaklı olmak borçluyu her istediğinde telefonla arama/mesaj atma hakkını verir mi? Zaten alacak için icra takibi yapılmış, borçlu ister öder ister ödemez. Ödemezse de borcu artar, faiz biner. Haciz yapılacaksa yapılır, yapılamıyorsa dosya öylece açık halde kalır. Bu huzur ve sükunu bozma suçuna girmiyor mu? Böyle bir mesaj 1-2 kez kabul edilebilir iyi niyetli hatırlatma anlamında. Ama fazlası olduğunda savcılığa başvurmak daha iyi olabilir