Ceza davası ve Manevi Tazminat DAvası
Merhabalar,
Bir şahıs bana sms yoluyla hakaret etmişti, bende savcılığa şikayette bulundum, hakkında dava açıldı. İddianamede yazan aynen şöyle : 'sanık her na kadar suçu inkar etse de atılı suçu işlediği sms mesajlarıyla sabit olduğundan' diye devam ediyor. Ceza alması çok yüksek olasılık. Benim asıl sormak istediğim manevi tazminat davasını şimdi mi açmak doğru olur yoksa dava sonuçlandığında mı?
Tazminat kararı için ceza davası beklenir gibi yorumlar aldım, duruşmalar askıya mı alınır süreç nasıl ilerler?
Kişi ifadesinde aylık gelirini 10.000 TL olarak beyan etmiş, ne kadarlık bir tazminat istemek doğru olur?
Yardımlarınızı rica eder saygılar sunarım.
Cevap: Ceza davası ve Manevi Tazminat DAvası
Farkeden birşey yok. Hukuk mahkemesinde dava açarsanız hukuk hakimi ceza dosyasının sonuçlanmasını bekleyecektir. Ceza davası sonuçlandıktan sonra da zamanaşımı süresi içinde hukuk davası açabilirsiniz. Tazminat miktarı yatıracağınız harç miktarını da etkiler. Bu tamamen size kalmış bir durum. Bence 5000 TL talep edin mahkeme de 3000 - 2000 civarı verir. Bunun bir standartı yok. Ankarada gördüklerim üzerine bu miktarları söylemekteyim.
Ustad cok te cevabiniz icin. Ceza davasinda hukmun aciklanmasi geri birakilirsa hukum olmadigi ileri surulup tazminat talebi reddedilir mi? Ve hagb icin suctamkaynakli zararin tazmin edilmesi sarti var burada nasil bir yol izlemek gerekir?
HAGB çıksa bile haksız fiil nedeniyle tazminat talep edebilirsiniz. Mahkemeler de vermekte. Ikinci soru ise ceza yargilamasi asamasinda maddi zararin giderip giderilmedigi ile ilgili. Sizin olayda hakaret fiili bir maddi zarar oluşturmadığı için hakim zararın giderip giderilmediği husununa bakmayacaktır.