İş Taahhütnamesi Yükümlülükleri
Özel bir inşaat şirketinde işe girişte noterden onaylı iş taahhütnamesi verdim. Taahhütnamede işin adı ve iş bitimine kadar bu işte çalışacağım yazmaktadır.
Yalnız bu işten ayrılmak istiyorum ve ayrılmam durumunda ne gibi durumlarla karşılaşırım bilmiyorum.
Ayrılmak isteme sebeplerim;
1-Müdürüm bana asılmaya çalışıyor bunu hissediyorum fakat ispat etmem,edemem.En büyük sebep budur.
2-Maaşım 4 bin tl olmasına rağman düşükten gösteriliyor ve kalan kısmı elden 2-3 parça halinde veriliyor.
Bunların hiçbirini ispat edemeyeceğimden dolayı direk istifa vermek istiyorum herhangi bir kıdem tazminatım vs zaten yok başlayalı 3 ay oldu.
İşyerine işten ayrıldığımı bildirdiğim takdirde ne gibi yükümlülükler iddia edebilirler tam olarak bunu öğrenmek istiyorum.
Şimdiden teşekkürler
Cevap: İş Taahhütnamesi Yükümlülükleri
İstifa etmek yerine,
sgk primlerinizin gerçek ücretinizden daha düşük bir ücret üzerinden hesaplanıp ödenmesi ,
ücretlerinizin tam ve zamanında ödenmiyor olması nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizi bildiren bir ihbar gönderin noter kanalıyla ve sonrasında işe gitmenize gerek yok.
yalnız şirket ile aynı sektörde olduğumuzdan dolayı onlara zarar verici birşey yapmak istemiyorum. artı 3 aydır bankaya yatan miktar sgk da gösterilen miktar kadar. belirsiz süreli iş sözleşmemde de aynı rakam yazıyor. bu yüzden bunu yasal olarak ispat etmem mümkün değil gibime geliyor doğru mudur ?
bir de belirli süreli bir iş sözleşmemiz zaten yok sadece benim noter kanalıyla verdiğim bir taahhütname var işin başından bitimine kadar çalışacağım ve iş ile ilgili teknik sorumlulukları aldığıma dair... yalnız ne bunda ne de belirsiz süreli sözleşmemde herhangi bir tazminat bedeli vs yazmıyor.
Siz bilirsiniz,
ancak taahüdünüzü bozmanız nedeniyle uğrayacağı zararların tazminini talep hakkı doğar işverenin.
peki maaşımın düşük ücretten yatıyor olmasını bu şartlarda nasıl ispat edebilirim ? Bunu istifamdan önce gerekçe olarak sunarsam muhtemelen onu da yasal olan şekle getirecekler çünkü.
Ayrılmak istiyorsunuz,
istifanızdan önce sunmayacaksınız,
sözleşmenizi feshedip, fesih sebebiniz olarak sgk primlerinizin düşük ücret üzerinden ödenmesini belirteceksiniz.
Kabul eder, taahhüdünüzle ilgili seslerini çıkarmazlarsa zaten sorun yok.
Taahhüdünüzü ortaya sürerlerse, erken feshinizle bir takım yasal yaptırımlar uygulamaya kalkarlarsa, noterden gönderdiğiniz fesih yazınızı ( sebep belirtilmiş) sunarsınız . Haklı sebeple feshiniz nedeniyle yapabilecekleri bir şey olmayacaktır.
sgk primlerinizin düşük ücret üzerinden ödenmesini belirteceksiniz.
demişsiniz de bunu ispat edecek bir veri yok elimde. bodroları imzalıyoruz maaşlar bankaya yatıyor ve kalanı elden veriliyor. kimse işini kaybetme riskine girip şahitlik te yapmaz.
bu durumda daha büyük sıkıntılarla karşılaşır mıyım?