Kiracı olarak kaldığım evden sözleşme sürem dolmadan çıkartılmak istiyorum ve ev kiraya verilmiş.
İyi akşamlar. Öncelikle konu başlığında veya konuyu açtığım yerde bir yanlışlık varsa özür dilerim. Benim sıkıntım şu. Isparta'nın bir ilçesinde öğrencilik yapmaktayım. Ve bir evde tek başıma kiracı olarak yaşamaktayım. Ev sahibi yaşlı bir nene. Evi ondan kiraladım. İlk zamanlarda bir sıkıntısı yoktu benimle ilgili. Ama benden anahtarı istediği zaman vermedim. Sanırım bu yüzden bana karşı negatif duygular beslemeye başladı. Neyse işin özü şu. Birkaç saat önce beni, oturduğum evi kiraya alan bir abi aradı. Ve evin kirasını verdiğini, evden çıkmamı istediğini söyledi. Benim evde oturduğumu bildiği halde kiralamış. Ben ona parayı vermeden önce neden benimle görüşmediğini sordum. Birkaç kez geldiğini ve beni bulamadığını iddaa ediyor. Ama nedense evden çıkmamı isteyeceği için beni telefonla arıyor ve evden çıkmamı istiyor. Üstüne bir de sen başka bir ev bulursun diyor. Ben ona buranın yerlisinin kendisi olduğunu, bulmak isterse kendisinin çok daha rahat ev bulabileceğini ve benim bu konuda pek bir şey yapamayacağımı söyledim. Sözleşmemin olduğunu da belirttim ve durumu anlattım. Bana sözleşmen varsa seni çıkartamam tabi, ama aramızda anlaşırsak olabilir diyor. Ben evden çıkmak istemiyorum. Bir yandan derslerle uğraşırken diğer yandan da bu sıkıntının çıkması beni bir hayli üzdü ve sıktı. Evi zarzor buldum ve Adana'dan eve eşya getirdim. İnternet çektirdim ayrıca şohben ve kornej de taktırdım. Eve bir sürü masraf ettim. Ve evden ne ben çıkmak istiyorum ne de annem istiyor. Elimde yalnızca kira sözleşmesi var. Acaba bu sözleşme bana ne kadar yardımcı olur? Ekstradan bir şey yapmam gerekiyor mu? Teyze yaşlı olduğu için de kirayı elden vermek zorundayım. Verdiğime dair elimde bir delil de yok. Bunun için ne yapmam gerekiyor? Ve daha 1 senem dolmadı. Ama beni bir sene bitene kadar idare edecek bir şey bulmam lâzım. Nolur bana yardım edin. Ben şimdi ne yapacağım? :(
Cevap: Kiracı olarak kaldığım evden sözleşme sürem dolmadan çıkartılmak istiyorum ve ev kiraya verilmiş.
Kira anlaşmaları yazılı olabileceği gibi sözlü kira sözleşmesi dahi olabilir. Kiraya veren 15 gün önceden kira kontratını yenilemeyeceğini bildirmediği takdirde genel kural olarak kira akdi otomatik olarak 1 sene daha uzar. Bu durumda henüz kira kontratınız feshedilmeden, taşınmazın 3.kişiye kiralanması geçersizdir.