Bilişimle alakalı hukuksal bir soru
Merhabalar , konuya direk girmek istiyorum . Arkadaşımın birisi internet üzerinden başka birisine sözlü hakarette bulunmuş , karşısında ki adam da bu sözlü hakaretin ekran kaydını alarak kendine özel olarak kurduğu www.xxx.com sitesinde resmi , ismi ve ekran kaydıyla beraber paylaşmış . Böyle bir durumda gizlilik ihlali söz konusu olur mu ? Yani kişinin izni olmadan kişi adına bazı bilgilerin belli bir sitede kullanılması yasal suç teşkil eder mi , eğer etmezse bile sitenin tib tarafından kapatılma ihtimali nedir ? Facebook gibi sistemlerde rızalı bir paylaşım var yani kişi kendi isteğiyle yapıyor ama bu sefer istek dışı bir durum ortaya çıkıyor , bir de şunu sormak istiyorum : Eğer suç teşkil etmiyorsa her ihtimali göz önüne alaraktan kişinin kuruma açtığı maddi veya manevi dava onun lehine olur mu ? Kuruma değil de bireye açtığı dava maddi ve manevi bakımdan onun lehine olur mu ? Umarım açıklayıcı olabilmişimdir .
Bir nevi kişilerden izinsiz , halka açık olan ve devletten bağımsız olan bu sitenin oluşumu başlı başına bir suç teşkil eder mi? Kurum mu zarar görür yoksa kişiler mi? Yoksa her ikisi de mi zarar görür
Bunları merak ediyorum , çok teşekkür ederim şimdiden
Cevap: Bilişimle alakalı hukuksal bir soru
Yayınlayan sitenin özelliği de dikkate alınmalıdır. Örneğin hukuki.nete yazılmışsa bunun bir sırrı ifşa ve yayınlama amacı değil, hukuki paylaşım amacı taşıdığı düşünüleceğinden sadece suç varsa yazıyı paylaşan bireysel olarak sorumlu olur.