Geriye dönük mesai üçretimi nasıl alırım
özel bir şirkette iki gündüz iki gece iki izin gündüz 11 saat gece 13 saat şeklinde 2 sene 2 ay çalıştım çaliştıgım hazla mesai üçretini hiç bir zaman olmadım şirketten istifa yoluyla ayrıldım geriye dönük mesai üçretlerimi nasıl alırım hukuki olarak nasıl bir yol izlemeliyim
Cevap: geriye dönük mesai üçretimi nasıl alırım
günlük 1 saat ara dinlenme süreniz düştükten sonra (2x12 ) + (2x10) = 44 saat yapar,
fazla çalışma haftalık 45 saatlik yasal çalışma süresini aşan çalışma süreleridir.
Belirttiğiniz çalışma şekline göre fazla çalışmanız doğmuyor, ancak ara dinlenme süreleri kullandırılmadı diyorsanız iş mahkemesinde dava açıp fazla çalışmalarınızı ıspatlamanız durumunda alma şansınız olabilir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
günlük 1 saat ara dinlenme süreniz düştükten sonra (2x12 ) + (2x10) = 44 saat yapar,
fazla çalışma haftalık 45 saatlik yasal çalışma süresini aşan çalışma süreleridir.
Belirttiğiniz çalışma şekline göre fazla çalışmanız doğmuyor, ancak ara dinlenme süreleri kullandırılmadı diyorsanız iş mahkemesinde dava açıp fazla çalışmalarınızı ıspatlamanız durumunda alma şansınız olabilir.
bu ne hiz konuya bukadar hizli cevap derdiginiz için teşekkür ederim sevgi ile kalın
söyle bir şey var haftada 7 gün var 2 gündüz 2 gece 2 izin 6 gün eder 7 gün tekrar gündüz mesai ye devam ediyorum
Ne zaman ayrıldınız işten?
Fazla çalışma ücretlerinde zaman aşımı 5 yıldır, bugünden geriye dönük 5 yıldan önceki alacaklarınız zaman aşımına uğramış demektir.
Diğer yandan , fazla çalışmalarınızla ilgili bordrolarınızı kontrol edin, bordrolarınızda fazla çalışma süresi ve karşılığında bir ücret ödenmiş görünüyorsa, ilgili dönem için ücret almadığınıza dair bir itirazi kaydınız yoksa, o fazla çalışmaların karşılığı ücret ödenmiş kabul edilir.
Gece çalışmalarında günlük 7,5 saati aşan süreler haftalık çalışma süresi aşılmamış olsa bile fazla çalışma olarak değerlendirilir.
Ödemeye yanaşmayan işverenden haklarınızı alabilmenizin kesin olan tek yolu açacağınız davada fazla çalışmalarınızı ıspatlamanızla olabilir.
Yaptığınız iş nedir? Özel güvenlikmi? Mesaiye başlama bitiş saatleriniz nelerdir. Gece çalışması saat 20-24 ile 24- 06 saatleri arasında geçen sürelerdir. Yolda geçen süreler ile ara dinlenmeleri toplam çalışma süresinden düşülür. Çalışma döneminde bordro imzaladınızmı? Bu bordrolarda fazla çalışma ücretleri ve saatleri belirtilmişmiydi? Fazla çalışma olması durumunda bunu nasıl ispat etmeyi düşünüyorsunuz?
Cevap: Geriye dönük mesai üçretimi nasıl alırım
Özel güvenlik olarak çalıştım 03.18.2015 tarihinde işten ayrıldım gündüz 08:00 ile 19:00 saatleri arasında gece 19:00 ile 08:00 saatleri arasında caliştim elindeki maaş bordrosunda fazla mesai ücreti 0 tl olarak gözüküyor
Cevap: Geriye dönük mesai üçretimi nasıl alırım
Farklı bir başlık açmak istemedim umarım buradan bir cevap alabilim.
Tekstil fabrikasında 5 yıldır çalışıyorum. Çift vardiya şeklinde ve şöyle;
Gündüz vardiya; 6 gün 10 saat= 60 saat
Gece vardiya; 5 gün 14 saat= 70 saat
İşe başladığımdan beri İŞ SÖZLEŞMEM YOK. Elime geçen herhangi bir bodro da yok. Maaşları elden alıyoruz 2012den itibaren sigortam yatıyor ve giriş çıkış yok. Bu durumda kıdem tazminatı, geçmişe yönelik fazla mesai ücreti talebi davası açıp işten ayrılabilir miyim?