1 promil üzerinde ehliyeti kaptırmanın davası
İyi günler,
Geçtiğimiz salı gecesi ( 14 nisan)
Ehliyetimi 1.44 promille kaptırdım. Daha önce 6 aylığına bir kez daha kaptırmıştım ( 0.8 promil). Daha öncede sicil kaydım yok.
Şimdi yakın zamanda eğitim amaçlı yurtdışına çıkmam gerekiyor.
1- Davanın 3-4 ay içinde açılacağını söyledi polis. Ve sanırım davada bir 3 ay sürüyor. Bu durumda bana yurtdışı çıkma yasağı konurmu?
2- Kesinlikle paraya çevirlirmi ceza?
3- suç almadan beraat etme imkanı varmıdır?
4- beraat edersem yada para cezasına dönüştürülürse sicilime işlermi?
5- Eğer illaki bir dava açılacaksa ve bu yurtdışına çıkmama engel olacaksa bu dava açılma sürecini hızlandırabilimiyim?
6- Mahkemeye kesin çağrılırmıyım dava para cezasınada dönüştürülmeden düşebilirmi?
İlgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: 1 promil üzerinde ehliyeti kaptırmanın davası
Alıntı:
vdKap rumuzlu üyeden alıntı
İyi günler,
Geçtiğimiz salı gecesi ( 14 nisan)
Ehliyetimi 1.44 promille kaptırdım. Daha önce 6 aylığına bir kez daha kaptırmıştım ( 0.8 promil). Daha öncede sicil kaydım yok.
Şimdi yakın zamanda eğitim amaçlı yurtdışına çıkmam gerekiyor.
1- Davanın 3-4 ay içinde açılacağını söyledi polis. Ve sanırım davada bir 3 ay sürüyor. Bu durumda bana yurtdışı çıkma yasağı konurmu?
2- Kesinlikle paraya çevirlirmi ceza?
3- suç almadan beraat etme imkanı varmıdır?
4- beraat edersem yada para cezasına dönüştürülürse sicilime işlermi?
5- Eğer illaki bir dava açılacaksa ve bu yurtdışına çıkmama engel olacaksa bu dava açılma sürecini hızlandırabilimiyim?
6- Mahkemeye kesin çağrılırmıyım dava para cezasınada dönüştürülmeden düşebilirmi?
İlgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim.
1-2-3-4-5-6;
Alkollü araç kullanmanız nedeniyle 2. kez yakalanmanız durumunda sürücü belgeniz 2 yıl süre ile geri alınır
- para cezası uygulanır
- sürücü davranışları geliştirme eğitimine tabi tutulursunuz.
Ayrıca,
1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanununun 179. maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır.
Türk Ceza Yasası; Madde 179; 2. ve 3. fıkra: Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
1-2-3-4-5-6;
Alkollü araç kullanmanız nedeniyle 2. kez yakalanmanız durumunda sürücü belgeniz 2 yıl süre ile geri alınır
- para cezası uygulanır
- sürücü davranışları geliştirme eğitimine tabi tutulursunuz.
Ayrıca,
1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanununun 179. maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır.
Türk Ceza Yasası; Madde 179; 2. ve 3. fıkra: Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Öncelikle iligniz için sağolun.
Bu maddelerin farkındayım. Fakat sorulardada yazdığım gibi bu ceza sanırım büyük ihtimalle paraya dönüşüyor.
Fakat dava süreci yurtdışına çıkmama engelmi? Mahkemeye kesinlikle çağrılırmıyım? Dava sicilim temiz olduğu için düşebilirmi gibi soruların cevapları lazım. Yani ilk mesajımda belirttiğim soruların cevaplarını nasıl öğrenebilirim net olarak.
mahkemeye kesinlikle gitmek zorundasın evine asliye ceza mahkemesinden evrak gelicek zaten sen gitmezsen bir sonraki duruşmaya polis zoruyla götürülüceksin kamu davası olduğu için illaki bi ceza alırsın ama paraya çevirir diyorlar benimde başımda aynı bela var ilk kaptırışım bu hükmün geri açıklanmasını isteyebilirsin bu durumda 2 yıl boyunca bir olaya karışmadığın hakkında dava açılmadığı sürece siciline işlenmez ve ceza almamış olursun buda hakimin takdirinde olan bişey tabi
Diğer sorulara cevap verildiğinden sadece yurtdışına çıkış ile ilgili soruyu yanıtlayacağım:
Kişinin yurt dışına çıkma hakkı Anayasal bir haktır. Yurtdışına çıkış yasağı mahkeme kararı ile konur. Böyle bir dava ile ilgili olarak size mahkeme kararı ile yurt dışı çıkış yasağı konması söz konusu değildir. Ancak duruşma günü yurt dışında olacaksanız bunu mahkemeye bir dilekçe ile bildiriniz.