Emekli Maaş Hesabına Bloke Konulması Hakkında
Babam emekli memur. Maaşını aldığı ziraat bankasından tüketici kredisi kullanmış sürekli. uzun süre ödenen taksitler karşılığında vade uzatarak borcunu döndürmüş. Ama nihayetinde borç artık döndürülemeyecek noktaya gelmiş. Emekli maaşı 1600 tl civarında. Aylık kredi taksidi 1400 tl. 36 ay vadesi var ve şuan sadece 1.taksit ödenmiş durumda. Sağdan soldan da yardımlarla en fazla 4. taksite kadar ödeme yapabilecek durumdayız. İçinde bulunduğumuz çıkmaza bi çözüm bulmak için bu sabah bankayı aradım ve 36 ay dan fazla (60 ay gibi ) vade yapılıp yapılamayacağını sordum mümkün değil dediler. İlk yıl kredi taksitlerini düşük tutuma imkanı var mı diye sordum ona da olumsuz cevap verdiler. Ben de bu durumda borcun ödenemeyeceğini, iki taraflı bir mağduriyet oluşacağını makul bi şekilde uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağını sordum. Müşteri temsilcisi arkadaş, kredinin maaş karşılığı çekildiğini, aylık gelirinin yüzde 75 ini aşamadaığını aşmadağını söyleyip ödememe gibi bi durum olmayacağını bankanın borcunu otomatikolarak tahsil edeceğini söledi. Bende kendisine geceden maaşın hesaptan çekilirse bankanın kredi taksidini tahsil edemeyeciğini söyledim. Bu durumda gelecek ay maaş hesabına bloke konulacağını söylediler. Konuyu biraz araştırdığımı hukuken maaş hesaplarına bloke konulamadığını ilettiğimde, çekilen kredinin maaş karşılığı çekildiğinden böyle bir sınırlama olmadığını söylediler. Bankanın söylediği bloke konulabilir olayı doğrumudur yoksa banka göz korkutmak için mi böyle söylüyor? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler
Cevap: Emekli Maaş Hesabına Bloke Konulması Hakkında
Kredi taksit ödeme tarihi nedir, maaş alma tarihi nedir?
Taksit ödeme tarihi maaş alma tarihinden sonraki bir tarih ise, en başta kredi kullanılırken imzalanan sözleşmelerde bankanın kredi taksit tutarı kadarını bloke edebileceğine dair onay vermiş olma ihtimali oldukça yüksektir.
Bildiğim kadarıyla Yargıtay önceden maaşının tümünün blokesi ile ilgili yapılan sözleşmeleri kabül etmiyor. Bunun ya haksız şart yada peşinen yapılmış haciz işlemi olarak görüyor.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Kredi taksit ödeme tarihi nedir, maaş alma tarihi nedir?
Taksit ödeme tarihi maaş alma tarihinden sonraki bir tarih ise, en başta kredi kullanılırken imzalanan sözleşmelerde bankanın kredi taksit tutarı kadarını bloke edebileceğine dair onay vermiş olma ihtimali oldukça yüksektir.
Kredi taksit ödeme tarihiyle maaş tarihi aynı gün, yalnız şöle bi durum var maaşlar genelde geceyarısı 1-2 gibi hesaba geçiyor ama kredi ödeme işlemleri mesai saatinden sonra gerçekleşiyor. Mesai saatine kadar parayı atm den çekme veya internet bankacılığıyla başka hesaba yönlendirilebiliyor. Sıkıntı bir sonraki ay başlıyor. Bankanın müşteri temsilcisinin söylediğine göre içinde bulunan ayın kredi taksidi ödenmediği için banka hesabı bloke ediyor. Bu noktadan sonra o bloke yargı yoluna giderek kaldırılabilir mi?
Bende aynı durumdayım. Son yazdığınız şekilde aynen bende cevap aradım ama cevap verebilen yok. Banka yapılan sözleşme gereği bloke koyuyor evet ancak dava edilmesi sonucunda bu bloke kaldırılabilirmi onu bilmiyoruz işte.
Verdiğiniz otomatik ödeme talimatını, hesabın altında açılan bir boş hazne gibi düşünün, kredi taksit tutarı kadar bir çukur.
Hesaba ödeme yapıldığı anda önce alttaki hazne doluyor ( o hazneyi de sadece banka açıp kullanabiliyor) kalanı da normal hesapta görülebiliyor.
Çekilen kredi için verilen otomatik ödeme talimatını mahkeme kararıyla iptal edebilme şansınız da olmadğını biliyorum.
eger yalnıs bilmiyorsam ipotek verecek bir sey varsa 120 aya kadar vade yapıyorlar ihtiyac kredilerinde. varsa ipotek verecek birşey onnla kredi çekebilirsiniz.müşteri temsilcisinin dediği. maas karsılıgı kredinin verildiği olay da babanız maasını temlik etmiş olabilir.bu durumda yapacak birsey yok. babanız işçi emeklisimi memur emklisimi