Ev hizmetlerinde çalışanların geriye dönük sigorta işelmleri ve tazminatı
Merhaba,
Birinci derece bir yakınımın durumuyla ilgili yardım almak istiyorum.
- Yakınım 1999 yılından beri bir ev işinde sigortasız olarak çalışıyor. ( Daha önce sigorta yapılmasını istemiş ancak yapılmamış)
- İşveren 1 Nisanda çıkan yasadan dolayı kendisini sigortalı yapmak istiyor.
- 2005 yılından beri babasından 1/4 oranın yetim aylığı aldığı için bu kadar senedir yapılmayan sigortayı bu saatten sonra kabul etmiyor çünkü yetim aylığı alamayacak. Yaşı da 56 olduğu için bu saatten sonra ödenen sigortanın kendisine bir faydası yok.
- İşverende bu durumda 10 bin TL veririm bu parayı al işi bırak diyor.
Sorum ise
1- Geçmişe dönük sigorta primleri için dava açabilir mi ? açarsa kaç yıla kadar açabilir ( genel olarak 5 yıl deniyor ancak geçen aylarda Ayten Kargın isimli bir ev çalışanı geriye dönük 9 yıllık prim hakkı kazanmış)
2- Dava açıp kazansa bile prim hakkı kazandığı seneler içinde aldığı yetim aylığı kendisinden geri istenir mi ?
3- Bu durumda iş veren prim harici ne kadar ceza öder. ( çünkü dava açarsan sen zararlı çıkarsın diye tehdit ediyor)
4- 17 yıllık çalışmayı nasıl ispatlayabilir. Çünkü site güvenlikleri v.s. şahitlik etmek istemeyecektir.
5- Kıdem tazminatı hakkı var mıdır ?
İlginiz için çok şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Ev hizmetlerinde çalışanların geriye dönük sigorta işelmleri ve tazminatı
Süreyi 10 yıl olarak biliyorum. Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ise 1 yıl için= aylık asgari ücret x 59 miktarına denk geliyor.