-
İşten çıkarılma
Merhabalar.Yabancı bir firmanın Türkiye şubesinde Mühendis olarak çalışıyorum. Firma bugün itibariyle, yaklaşık 20-30 kişiyi işten çıkarttı.Bunların 4-5 tanesi zaten 7 kişi olan mühendislik departmanından.Bende işten çıkartılanlardan biriyim.Şirket dünya genelinde çok büyük bir holding.Dünyada da bazı ofisleri kapanmış.Şirketin gerekçesi ekonomik tedbirler.Şanssız olduğum nokta şu ki, işten çıkarılanların çoğunluğu tazminat alırkeni ben başlayalı 3 ay olduğu için herhangi bir tazminat almıyorum. SAdece 15 günlük ihbar tazminatı.Araştırdığımda 6 aydan sonrası için davalar açılabiliyormuş.Ancak ben 3 aylık süreyle dava açma hakkına sahip miyim?.Çünük hiçbir şekilde haber verilmedi.Bugün herkese işten çıkarıldığı söylendi.1-2 ay öncesinden herhangi bir haber verilmedi.Bunu anlamsız buluyorum.Bu yüzden şirketin yazdığı ibranameyi imzalamadım henüz. İbranamaye ne gibi eklentiler yapabilirim?.Bunlardan bazıları bildiğim kadarıyla, dava açma hakkının saklı tutulması, fazlaya dair hakların saklı tutulması. Bunları eklemeli miyim? Eklemezlerse imzalamasam ne olur?
Tesekkur ederim
-
Cevap: İşten çıkarılma
Dediğiniz gibi, çalışma sürenizin 1 yıldan az olması sebebiyle kıdem tazminatı hakkınız yok,
6 aydan az çalışmanız olduğu için işe iade davası da açamıyorsunuz,
ihbar tazminatınız 2 haftalık ücret kadar, onun dışında işe iade davası açma şartlarını sağlayamayanlar için düzenlenmiş olan kötü niyet tazminatı olayı var ama o konudan bir kazanım elde edebilme şansınız olmadığını düşünüyorum.
-
Açıkcası şirkette çalışma yılını baz alan tazminat miktarlarnı çok anlamlı bulmuyorum. Sırf o şirkete yeni başlamış olmak tazminat almamaya neden olmamalı.
-
Olabilir elbette,
ben de ,bir şirketten bir hak elde edilebiliyorsa, elde edilebilenin çalışma süresiyle orantılı olması gerektiğini düşünüyorum. Ücret gibi, ne kadar çalıştınız o kadar ücret aldınız, eksik çalıştınız eksik ücret aldınız gibi.
-
Sorun şu ki daha düne kadar, şirketin gelişeceği projelerin yapılacağı söylenmekteydi.Dünden kastım gerçekten dün.Sonrasında bugün aa yurtdışından emir geldi böyle yapcaz denilmesi çok anlamlı değil.Ben fazlaya dair hakların saklı tutulması ibaresini ekleyip imzalamayı dusunuyorum. Eklemezlerse imzalamam diye dusunuyorum. Uygundur degil mi?
-
Fazlaya dair haklarımı saklı tutuyorum kısmını siz elle yazıp imzalayabilirsiniz.
-
Tamamdır. Tesekkur ederim.
-
selam
siteyi yeni kullanıyorum ve nasıl soru sorulur tam bilmediğim için buraya yazıyorum
2014 yılında çalıştığım firmanın müşterisi ve aynı zamanda bir tanıdığım olan bir kişiden senet karşılığı borç aldım bu borcu ödeyemedim kişi beni firmama benim paramı bireysel emeklilik için yatırmak amacıyla aldı diye şikayette bulundu.Firmada beni işten çıkardı emeklilik gözetim merkezide benden savunma istedi Savummamda bu kişi bana yazılı bir beyan vererek konunun böyle olmadığını kendisinin firma tarafından böyle yönlendirildiğini aslında sadece borç alacak ilişkisi olduğunu belirtmiştir.Bu beyan üzerine bir yıl sonra emeklilik gözetim merkezi benim lisansımı aktif halen getirdi.Sorum şu yalan beyan nedeni ile ilgili işimden olmam nedeni ile bu kişiyi savcılığa şikayet edebilirmiyim
-
Selam Erdoğan bey ben bi mobilya firmasında sevkiyat elemanı olarak çalışıyorum taşeron olarak 4 yıldır çalışmaktayım ve fıtık oldum ameliyatlık bi durumum olmadığı sölendi fakat ağrılarım oldukça fazla ben bunu amirime beyan ettim fakat bekletiliyorum ben kendi isteğimle çalışmıyorum işe gidiyorum fakat sevkiyat yapmıyorum bi kaç defa amirim sevkiyata çıkmamı söledi ama çıkmadım ağır iş yapamaz raporu doktor arkadaş önceden kolaydı bu aralar zorlaştığını söleyip ve kendi kaleminden bu iş yerinde çalışmaya devam ettikçe ağrıları aratacaktır diye bir kaç cümle yazdı emar raporu doktor raporu fizik tedavi raporunu verdim 2 aydır bekliyorum çıkarılmayı ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz ??
-
İşveren sizi işten çıkarmak zorunda değilki. Sizi sevkiyat işindede çalıştırmıyor. Heyet raporu olmadan bir tane doktorun iş yapamaz raporu geçerli olmaz. Ayrıca fıtık tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.