Merkezi Isınma Sistemi (Emsal Daire Sıkıntısı)
Merhabalar arkadaşlar, öncelikle herkese iyi akşamlar dilerim.
Kat Mülkiyeti Hukuku 'ndan çok anlamadığım için bilgisi olan arkadaşlara danışmak istedim. Gerçi biraz hukuki bilginin haricinde belki biraz teknik bilgi de gerektirebilir konu.
Merkezi ısınma sistemi kurulu bir sitede kat maliki olarak oturmaktayım. Isı pay ölçerde kurulu. En son genel kurul toplantısında ısı pay ölçerinde 0 kalibre görünen yerler konusunda hak mahrumiyeti olmasın, vanaları kapatıp yakıt ödemekten kurtulmasın diye EMSAL DAİRE diye bir uygulama getirdiler. Yakıt konusunda 0 görünen dairelere o apartmanda bulunan dairelerin ortalaması bir fatura çıkarılması hususu konuşuldu. Buna istinaden emsal daire uygulaması yapılan ilk fatura bu ay geldi. Ben 8 metreküp yakıt yakmışım 1,5 TL gibi bir rakama tekamül ediyor, 34 TL ortak kullanım bedeli, 6 TL sayaç okuma bedeli var 42 TL fatura gelmesi gerekirken bana 87 TL fatura gelmiş. Yani emsal daire uygulamasına istinaden 45 TL eklemişler faturama. İtiraz ettim tabiki ancak bu uygulamanın yasal boyutu nedir bunu öğrenmen istedim.
Bilgisi olan arkadaşlardan ricam; emsal daire uygulamasının yasal olup olmadığı, yasal ise nasıl hesaplandığı hususunda yorum yapması.
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Merkezi Isınma Sistemi (Emsal Daire Sıkıntısı)
Bu uygulama yasal değil. Zaten ısıpay ölçer kullanmanın amacı insanların kullandığı kadar ödemeleri gerektiğine dair düşünce. Hiç kullanmıyorsa ödememesi de normal. Ama ortak alanlar varsa oralara katkıda bulunması da şart. Bu nedenle emsal daire uygulamasına katılamıyorum, yanlış bir uygulama. O zaman ısı pay ölçere neden gerek var ki? Tabi zaten o cihaz da birileri zengin olsun diye zorunlu tutuldu güzelim ülkemde.