Kesinleşmiş Cezada Yeniden Yargılanma Mümkün Mü?
Merhaba,
Arkadaşıma iş yeri hırsızlık suçuyla dava açtı ve 4bin TL ücret talep edildi. Mahkemelere çıkmadı ve borcu ödemedi. Ruhsal olarak sıkıntılı günler geçirdiği için de bunu kimseyle paylaşmamış. Sonrasında 4 yıl 2 ay hapis cezasıyla cezalandırıldığını öğrendi ve tam 4 gün sonra askeriyeye birliğine teslim oldu. askerdeyken herhangi bir tutuklama olmadı fakat memleketine döndüğünde 1 hafta sonra evinden alınıp ceza evine kondu. karşı tarafla konuşulduğunda paranın ödenmesi halinde şikayetten vazgeçeceklerini söylediler. şu an cezada herhangi bir indirim sağlanması ya da yeniden yargılama sürecini talep etmemiz mümkün mü ? ve pozitif sonuç alma durumumuz nedir? cezası yeniden yapılandırılabilir mi ?
Cevap: Kesinleşmiş Cezada Yeniden Yargılanma Mümkün Mü?
Hırsızlık suçu şikayete tabi bir suç olmadığından zararın giderilmesi ancak soruşturma aşamasında olduğunda cezai indirim uygulanabilir. Fakat zararın giderilmesi hakim beyin takdirinde olduğundan hangi aşamada olursa olsun fayda sağlayabilir. Ayrıca kesinleşmiş cezalar ile ilgili Kanun Yararına Bozma diye bir konu var. Fakat kanun yararına bozma talep etmek için hükümlünün geçerli bir sebebi olması lazım. Bu "zararı giderdim, cezamı kaldırın" değildir. Örneğin; "karar bana tebliğ edilmeden hakkımda hüküm kuruldu ve ceza evine gönderildim, itiraz hakkım elimden alındı" şeklinde sebepleri varsa Kanun Yararına Bozma Talep edebileceğini düşünüyorum. Örnek dilekçeler internette mevcut, arkadaşınız ceza evindeyse Kanun Yararına Bozma Talebi başlıklı doğaçlama bir dilekçe yazıp ilgili mahkemeye gönderebilir. Farklı konular var ise yine de araştırın derim ama benim bildiğim yol bu.
Cevap: Kesinleşmiş Cezada Yeniden Yargılanma Mümkün Mü?
Teşekkür ediyorum. Konu ile ilgili araştırmalara devam edeceğim. Bahsettiğiniz yolu da araştıracağım. İyi günler diliyorum.