Merhaba,
Özel sektördeki bir firmada 1 sene 9 ay Bilgi işlem sorumlusu olarak görev aldım ancak "Patronun çalışma etiğine uygun olmayan davranışlarından, Sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden yatırılmasından, Fazla mesai ücretlerinin karşılanmamasından, Servislerin geç kalkmasından vb." durumlardan dolayı yönetime bir dilekçe yazdım. Bu dilekçede saydığım bütün maddeler yazıyordu ancak insan kaynakları müdürü korkusundan dilekçeyi patrona vermeyeceğini söyledi bende yeni bir dilekçe yazdım. Yeni dilekçemde uygun şartlar sağlanmamasından dolayı görevimi yerine getirmekte zorlanmaktayım. Gereğinin yapılmasını rica ederim yazıyor. Dilekçede istifa diye bir kelime geçmiyor. İhbar sürem 6 hafta olduğundan ben bu süre zarfında zaman zaman iş görüşmelerine gittim. Şirkette herhangi bir izin dilekçem bulunmuyor. 23 Mart 2015 tarihinde insan kaynakları tarafından çıkış belgelerim hazırlandı. Tüm haklarımı, yıllık izin paralarımı ve fazla mesai ücretlerimi aldığıma dair belge imzalattırmak istediler imzalamadım. Ayrıca almadığım bir iş avansı da maaşımdan kesilmeye çalışıldı ve kesildi. Kullanmadığım yıllık izin paralarımı da vermediler.
- Çalıştığım süre zarfında keyfe keder olarak mesaiye bırakılmak zorunda kaldım. Ancak tarih ve sürelerin kayıtlarını tutmadım. Yalnız güvenlik görevlisinde giriş/çıkış kayıtlarının olduğu bir defter var orada hepsi yazıyor.
- Patron herkese küfür ve hakaretler ediyor. Bunun için şahitler var.
- Maaşım asgari ücret üzeri olmasına rağmen. Sigorta primi asgari ücret üzerinden yatırılıyordu geri kalan para ise zarflar ile teslim ediliyordu. zarfların içinden çıkan kağıtlarda net maaşım yazıyor. Maaşların geri kalanını aldığımıza dair bir kağıtta imzalatılıyordu.
- Yıllık izin olarak sadece 5 gün kullandım. Bu 5 gününde 3 günün iş yerinde geçirdim zaten. Geri kalan izinlerimin parası ödenmedi.
- "Nakit avans talep" formu altında bir miktar para talebim olmuştu. Formu finans birimine teslim ettim ancak bana kasa müsait olmadığı için şirket kredi kartı ile alışveriş yapmam gerektiğini söylediler. Aynı gün içinde talep ettiğim tutar ve açıklamaya uygun fatura mevcut. Fakat nasıl olduysa benim o talebim kasadan bana nakit avans olarak yansıtılmış. Elimdeki evraklar ikna etmeye yeterli ancak bu sefer kasalarında açık çıkacağından paramı ödemek istemediler.
- Saydığım maddeler doğrultusunda işten ayrıldım. Yanlış hatırlamıyorsam sigorta çıkış belgesini de imzalattırmayı unuttular. İstifa etmediğim halde kıdem tazminatımı alamadım.
Yukarıdaki saydığım haklarımı almak istiyorum. Adını gizli tuttuğum bu firma 2 seneye yakın bir sürede beni ve ailemi çok yıprattı haklarımın onlarda kalmasını istemiyorum. Haksız yere kesilen iş avansı yüzünden Avukat tutmak için yeterli bütçem yok.
Haklarımı geri alabilmem için hangi yolları izlemem gerekiyor.