Ters dubleks dairenin resmi olarak ikiye bölünmesi
Merhaba,
Ben bundan 6 yıl kadar önce Ters Dubleks bir dairenin alt katını satın aldım.
satın alırken emlakçı ve mütahit ile birlikte bütün işlemleri yürüttüm.
ev 2 paydan oluşuyordu 1/2 payı mütahite 1/2 pay toprak sahibinin üzerineydi.
ben mütahitin payına düşen alt katı satın aldım. kredi işlemlerini de emlakçı aracılığıyl yürütüp, aldım.
evin halen kredisi bitmedi. hala bankaya ipotekli.
dün şunu öğrendik; toprak sahibi üst katın vergisi ödemeye gittiğinde üst katında tapuda benim üzerime gözüktüğünü öğrenmiş.
tabii adam dünden beri bizi arayıp duruyor. meğer bize mütahit evi satarken, toprak sahibinden de vekalet almış ve vekalete göre onun payıda bizim üzerimize geçmiş. bu nasıl olmuş hangi usulsüzlükle ne için yapılmış bilmiyoruz. tek tahminimiz mütahit evi satabilmek için kredi de çıksın diye böyle bir dolandırıcılık yaptı.
şimdi adamın evini üzerine vereceğiz ama sizden bu sorularıma yardım rica ediyorum;
1. adamın payını geri verebilmek için ipotek işlemi kalkmadan bir işlem yapabiliyor muyuz? (güyya mütahitle toprak sahibi bugün tapuya gidip, sormuşlar yapılabiliyormuş)
2. adamın payını 1/2 payı geri verdim diyelim, fiziken daireler ayrı zaten ama hukuken de bu daireler resmi olarak da ayrılacak mı?
3. evleri her dairenin kendi kat mülkiyeti olacak şekilde ayırmak mümkün mü? (yani yarın birgün ben bu evin kendime düşen payını başkasına satmak istediğimde krediye uygun birşekilde satabilir miyim? )
acil yardımlarınızı rica ediyorum. tabii adamcağız kendi dairesnin başkasının üzerine olduğunu öğrenince uyku uyuyamıyor ve bizi sürekli hakkını vermemiz hususunda sıkıştırıyor haliyle.
biz de bu olayı hiç tapuda anlamamışız. o gözle okumamışız bu zaman kadar.
ne yapabiliriz? nasıl ilerleyelim acil yardım rica ediyorum?
Cevap: Ters dubleks dairenin resmi olarak ikiye bölünmesi
İpotekli olarak satış yapılabilir ama evi alan ipoteği kabul ederse. Fakat bence bir avukata gidip, bir sözleşme yapmalısınız. Kendi kafanızdan çözüm bulayım derken ileride başka sorunlarla karşılaşmayın.