Tapu Satışına İzin Verilmemesi
Merhabalar,
Annemin 4 te 3 hissesi anneannemin de 4 te bir hissesinin olduğu tarla satışı için işlem gerçekleştirmek için gittiğimizde bize 20 dönüm altında olduğu için satışı gerçekleştiremezsiniz dediler fakat her iki tarafta satışı onaylıyor yani hisse satmıyoruz direkt tapuyu satmak istiyoruz ama yine izin vermiyorlar . Toplamda 19.300 m2 olan yerde başka kimsenin hissesi yok ve her iki tarafta razı ve alacak tek kişi. Yani yeni tapu bölünmeden tek kişi üzerine yapılacak ama yinede izin verilmiyor. Söz konusu geçen yer kırklareli ilçe pınarhisar mahalle dere mahallesi ada 33 , parsel 1 ve paftası 12. Nitelik olarak tarla geçiyor. Burada ki sorun tam olarak ne olduğunu anlamadık normalde bildiğim kadarıyla herkes razı olduğunda satışın gerçekleşmesi gerekmiyor mu ? Bilgili biri acaba bizi yönlendirebilir mi ?
Düzeltme: Müdür bey ile bire bir görüşmem de bana aynı yerleşim içinde ne kadar tarlası varsa hepsinin satımasını gerektiğini söyledi !! Böyle saçma bir şey duymadım ve anlamadım açıkçası.
Tarla Foto: image5.sahibinden.com/photos/65/83/05/big_204658305xd0.jpg
Cevap: Tapu Satışına İzin Verilmemesi
http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...20140515-1.htm
ilgili düzenlemenin yapıldığı kanunun 8.maddesini incelemenizi öneririm.
Merhabalar ,
Bahsetmiş olduğunuz
MADDE 8 – 5403 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 5 – Bu maddenin yayımı tarihinde mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin devir işlemleri, bu maddeyi ihdas eden Kanundan önceki kanun hükümlerine göre tamamlanır.
Bu maddenin yayımı tarihinden önce tarımsal arazilerin paylaşımına ilişkin olarak açılmış ve hâlen devam etmekte olan davalarda, bu maddeyi ihdas eden Kanundan önceki kanun hükümleri uygulanır.
Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde birinci fıkraya göre yapılacak devir işlemleri harçlardan müstesnadır. Bu süre Bakanlar Kurulu tarafından iki yıl uzatılabilir.”
Bunu okudum fakat bu tapu işlemi 14 yıllık bir tapu ve annem kendi annesiyle anlaşarak satıyor. Yani tarlada herhangi bir dava veya başka bir şey söz konusu değil. Bize satışın yapılmama sebebi 20 dönüm yerine 10 dönüm olsaydı satılırdı dendi. Ya da bu yerleşim yerinde (pınarhisar) başka bir tarlası olmaması gerektiği dile getirildi. Eğer tüm tarlalarını satışa çıkarırsa ozaman satabilir denildi. Benim anlatmak istediğim 14 yıldır annemin ve anneannemin üstüne olan tapu her ikiside anlaşarak satamaması. Ve sebebi de 10 dönümden fazla olması.
Anneanneniz kendi hissesini annenize devredebilir ve anneniz de tek sahip olarak 3.kişiye devredebilir şeklinde anladım ben oradaki açıklamaları.
Anneannem devretse bile satışa izin çıkmıyor çünkü 10 dönüm veya altı olması gerekiyormuş. Yani izin verilememe sebebi bu ve bir de bu yerleşim yerinde başka tarlalarının da olması. Satacaksa ya tüm tarlalarını satışa çıkaracak yada satamayacak. Bana çok mantıksız bir açıklama geldi ve olabildiğince kanuna baktım . Kanunda eğer hisselendirilime yapılacaksa 20 dönüm altına yapılmaz deniliyor fakat biz hisselendirme gibi bişi yapmıycaz zaten . 4 te 3 ü annemin 4 te biri anneannemin ve her ikisi satışa razı. Alacak kişi tek bir kişi. Tapu tek kişi üstüne olacak. Nitelik olarak zaten tarla diye geçiyor.