-
TC numarası
Merhaba, 1999 yılında izinli olarak vatandaşlıktan çıktım...Alman uyruğuna geçtim.Daha sonra alman mercilerinde soyadımı değiştirdim 2004 yılında ticari faaliyet için İzmire yerleştim mavi kart verdiler ama verilen mavi kartta eski soyadım yazıyor !! Elimdeki kimlik ve pasaportla örtüşmüyor düzeltilmesi için dava açtım dava ret edildi Vatandaşlıktan çıktığım için eski dosyama nüfus müdürlünde müdahele edilemez gerekçesiyle...Temyize gönderdim oradanda aynı ret cevabını aldım...
Bu durumu nasıl düzeltebilirim hukuken
saygılarımla. ..
-
Cevap: TC numarası
Merhaba,
Evet eskiden kapalı nüfus kaydı dolayısıyla bu sorunlar mevcuttu. Ancak bu sorun 2012 yılından itibaren tarih olmuştur.
Zira, 18/05/2012 tarih ve 28296 Sayılı Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğü giren 6304 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair Kanunda Mavi Karta ilişkin önemli değişiklikler getiren düzenlemeler yapılmıştır.
İzinle Türk vatandaşlığından çıkan ve doğumla Türk vatandaşlığını kazanan kişilerin kayıtları vatandaşlıktan çıkmalarıyla birlikte Aile nüfus kütüklerindeki kayıtları kapatılarak, kayıtları artık yeni oluşturulan Mavi Kartlılar Kütüğüne tescil edilerek taşınmaktadır. Mavi Kartlılar kütüğündeki her türlü kişisel kayıtlar artık güncellenebilmektedir.
Mavi Kartlılara verilen Mavi Kart değiştirilmiş olup, 5901 sayılı Türk vatandaşlığı kanunun 28 inci maddesinin 7 inci fıkrası uyarınca artık resmi kimlik belgesi hükmündedir.
Ancak, kimlik olarak sadece 12 Nisan 2013 tarihinden itibaren düzenlenen Mavi Kartlar geçerlidir. 12 Nisan 2013 tarihinden önce düzenlenen Mavi Kartlar kimlik olarak geçmemektedir. Ve eski mavi kartların üzerindeki bilgilerin güncellenebilmesi mümkün değildir.
Ayrıca, yeni Mavi Kartların kayıtları ve bunların hamillerine ilişkin kişisel bilgiler artık Kimlik Paylaşım Sistemi aracılığı ile Mavi Kartlılar Kütüğüne kayıt edilmektedir. Ancak Mavi Kartlılar kütüğüne kayıtlı kişiler, sadece yeni Mavi Kart hamili olan kişilerdir.
Eski Mavi Kart hamilleri, Mavi Kartlılar kütüğüne kayıt olabilmek için, Mavi Kartlarını yeniletip, yeni Mavi Kart almaları gerekmektedir.
Bunun için herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğüne giderek, tahmin ediyorum 3 veya 5 lira olması lazım, Alman Kimlik Belgenizi (Bundespersonalausweis) veya Pasaportunuzdan (Reisepass) herhangi bir tanesini ibraz ederek, Mavi Kartınızı değiştirebilir ve yeniletebilirsiniz.
Yeni Mavi Kart hamili olmanız durumunda, Nüfus Bilgileriniz KPS Mavi Kartlılar kütüğüne kayıt edileceğinden, her türlü soyadı değişikliğine ilişkin karar veya belgenizi Türkiye'deki İlçe Nüfus müdürlüklerine ibraz ederek, bu belgelerin tenfizine gerek olmaksızın, soyadınızı değiştirebilir, kimlik bilgilerinizi Mavi Kartlılar kütüğünde güncelletebilirsiniz. Bu durumda bu sorununuz çözülmüş olacaktır.
Bu arada bende Mavi Kart hamiliyim, o yüzden bu kadar emin konuşuyorum.
Gerekli bilgilere buradan da ulaşabilirsiniz; http://www.nvi.gov.tr/Sik_Sorulan_So...l?pageindex=18
Selamlar,