Babam vefaat etti.Annem sağ.
4 kardeşiz.Borçları olduğu için ben diğer kardeşim mirası red edeceğiz.Kalan mallar ve borçların dağılımı nasıl olcak ? 5/3'nümü alcaklar yoksa bütün miras ve borçları mı alacaklar ?
Printable View
Babam vefaat etti.Annem sağ.
4 kardeşiz.Borçları olduğu için ben diğer kardeşim mirası red edeceğiz.Kalan mallar ve borçların dağılımı nasıl olcak ? 5/3'nümü alcaklar yoksa bütün miras ve borçları mı alacaklar ?
Mirasın 5/3'ü demek, mirasın %66 fazlası demektir. Bahsettiğiniz miras bir şekilde nemalandı da miktarı %66 arttı mı?
Mirası red ettiğinizde, red edenler sanki babanızdan önce vefat etmiş gibi , çocukları mirasçı olurlar. Çocuk yoksa, hayatta kalan anneniz ve mirası red etmeyen kardeşlerinize kalır tüm miras. artık 5 kişi yoktur mirasçı sadece 3 kişi vardır, anne-çocuk-çocuk.
1/4 ü annenize kalır, diğer kısmı mirası red etmeyen 2 kardeşe kalır.
Miras, sadece kalan mal mülk para demek değildir, alacağıyla borcuyla, tüm mevcutlarıyla kalanın tamamıdır miras. Yani mirasla birlikte borçlar da mı kalır yanlış düşüncedir, miras olarak borç kalmıştır doğrusu.
Üç aylık bir düşünce süresi içerisinde mirası reddetme hakkınız bulunmaktadır.Ayrıca mirasın aktifi ve pasifi (borç ve alacakları) hakkında bilgi sahibi değilseniz tereke defterini tutturabilirsiniz.Erdoğan KIRCALI Beyin dediği gibi mirasın reddi durumunda kalan miras eş ve iki çocuğa paylaştırılır.Bu durumda eş mirasın 1/4ünü alır.Kalan iki çocuk 3/4 ünü ülır.Yani ben mirasın alacak kısmını alırım borçlarına karışmam gibi bir hakkınız bulunmamakta mirası alacağıyla borcuyla kabullenmek durumundasınız