Çalışılan şirketten alınan personel kredisi ve işten ayrılma
Merhaba,
Çalıştığım şirketten on iki ay vadeli personel kredisi almıştım. Bu ay dördüncü taksidini ödüyorum ancak çok iyi bir iş teklifi aldım. İmzaladığım kağıtta şöyle bir kısım var:
"Hizmet akdimin tarafımdan veya işverence feshi halinde kalan borcumun tümünün muacceliyet kesb edeceğini ve bunu defaten ödeyeceğimi, ödemediğim takdirde yıllık % 33 faiz ile yargılama ve her türlü avukatlık ücretlerini ayrıca ödeyeceğimi beyan, kabul ve taahüt ederim."
Bu borcu defaten ödeyecek durumda değilim, kurumsal şirketlerin bu tip durumlarda davranışı nasıl olur? İşten ayrılmak istediğimde bu borcu aynı süre içerisinde başka türlü bir ödeme olanağı (senet vs) sunmazlar mı?
Teşekkürler.
Cevap: Çalışılan şirketten alınan personel kredisi ve işten ayrılma
Kurumsal, bireysel, özel, kamu...
İşverenin insiyatifinde olan bir durum.
Siz olsanız, bir daha hiç görmemeniz ihtimali olan bir eski çalışanınıza böyle bir şey yaparmıydınız?
Zaten imzaladığınız belgede bahsettiğiniz o kısım işvereninizinde düşündüğünüz şekilde bir uygulamaya gitmeyeceğinin göstergesi.
Ben o ibarenin zorunluluk gereği konmuş olabileceğini düşünmüştüm. Peki zorluk çıkarılmaması durumunda ne gibi bir opsiyon sunabilirler bilginiz var mı?
Bir de karşılaşabileceğim en kötü durum ne olabilir?
Yarın şirketle görüşmeden önce hazırlıklı olmak istiyorum biraz.
sunabilecekleri opsiyonların sınırını sadece işvereniniz belirleyebilir, her şey olabilir, borcunuzu affetmekten yeni işvereninize bildirmeye veya haciz-maaş haczi yoluyla tahsile kadar her şey olabilir. Haciz yoluyla tahsile gittiğinde takip masrafları avukatlık ücretleri de borcunuza ilave olacaktır haliyle.
Ayrıca , işten ayrılacağınızı bildirip ihbar süresi kadar çalışmaya devam etmeden ayrılmanız durumunda doğacak ihbar tazminatını da dava yoluyla talep edip tahsil ihtimali de var, bu durumda da bir davanın daha masrafları ile birlikte ihbar tazminatı da ödemek zorunda kalırsınız.
İşvereninizle görüşüp, durumu anlatıp, onların düşüncesini öğrenmekle başlamalısınız elbette, ama öylece elinizi kolunuzu sallayarak çok rahat bir şekilde ayrılabileceğinizi sanmıyorum açıkçası.
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.