-
Varlık şirketleri
2009 - 2010 yılları arasında kanun değişiklikleri ve bankalar yönetmeliğinin değişerek havuz hesabına geçmesi sonucu battım 1 kredi ve 4-5 adet kredi kartı borcumu ödeyemedim
geçen süre zarfı içerisinde akrabalarımın,arkadaşlarımın desteği ve gündelik işlerle geçimimi sağladım 2 sene önce üzerime kayıtlı olan aracım haczedildi ve hala satılıp satılmadığı konusunda
bir bilgim yok 2014 yılının başlarında yine akraba arkadaşlarımın desteği ile borçlarımın bir kısmını varlık şirketleri ile anlaşarak fazlasıyla ödedim halen 3 adet kredi kartı borcum varlık şirketlerinde ve çok uçuk rakamlarla tahsil etmeye çalışıyorlar
benim sizden öğrenmek istediğim hususlar
1-Bankalar benim ödeyemediğim borcumu devletten tahsil etmesine rağmen tahsil ettikleri miktarın altına 3.cü şahıslara satması yasal mı ?
2-Borcumu satın alan varlık şirketleri borcumun ana parasının neredeyse 4/1 yada 4/2 sine yakın bir miktarla bu borcu satın alarak,bankaya olan borcumun ana parası yada daha fazlası üzerinden faiz koyarak tahsil etmeye çalışması yasalmıdır ?
3-Yasal değil ise kanuni olarak nasıl bir yol izlemem gerekir(Mahkeme yada Tüketici Haklarına başvurmak gibi ) Banka hakkında mı yoksa Varlık şirketi hakkında mı dava açmalıyım ?
4-Eğer Yukarıda bahsettiğim 1-2 ve sorumun yanıtlarının yasal bir prosedürde işlediği konusu doğruysa benim gibi milyonlarca insan mağdur edilmiş durumdadır ve hangi uluslararası mahkemeye yada kuruma başvurmam gerekir ?
Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim saygılarımla...
-
Cevap: Varlık şirketleri
Varlık yönetim şirketleri yasaldır ve varlıklarını kanundan alırlar.
Bilgi: Varlık Yönetim Şirketleri, 4743 sayılı “Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” kapsamında çıkartılan yönetmelik kapsamında daha sonra 5411 sayılı “Bankacılık Kanunu”nun 143. maddesi kapsamında çıkartılan “Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik” kapsamında kurulan, Fon dahil diğer mali kurumlardan devraldığı alacak ile diğer varlıkları yeniden yapılandırarak veya doğrudan tahsil eden veya satan şirketlerdir.
Varlık Yönetim Şirketleri ilk olarak 30.1.2002 tarihinde kabul edilen 4743 sayılı yasa ile uygulamaya geçmiştir.
Bkz:
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=2341
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=4180