Eski Hisse Senetleri Buldum
Vefat eden dedemin kasasında; 1995 yılına ait hala faaliyette olan bazı şirketlerin hamiline kayıtlı hisse senetlerini buldum. Internetten okuduğum kadarıyla 2013 yılına kadar kayıt ettirilmeyen hisse senetleri çöp olacak yazıyor. Ama bu senetler hamiline kayıtlı olduğu için hala değeri var mıdır ? Şimdiden teşekkür ederim cevaplarınzı bekliyorum..
Cevap: Eski Hisse Senetleri Buldum
Bu hisse senetlerine dair şirketler ticari hayatlarına devam ediyor mu? Ve nominal değerleri nedir ona bakmak lazım. Ayrıca bu firmalara ulaştınız mı?
Cevap: Eski Hisse Senetleri Buldum
Alıntı:
ismailz rumuzlu üyeden alıntı
Vefat eden dedemin kasasında; 1995 yılına ait hala faaliyette olan bazı şirketlerin hamiline kayıtlı hisse senetlerini buldum. Internetten okuduğum kadarıyla 2013 yılına kadar kayıt ettirilmeyen hisse senetleri çöp olacak yazıyor. Ama bu senetler hamiline kayıtlı olduğu için hala değeri var mıdır ? Şimdiden teşekkür ederim cevaplarınzı bekliyorum..
SPK Kaydileştirilen Sermaye Piyasası Araçlarına İlişkin Kayıtların Tutulmasının Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğ (Seri:Iv, No:28) uyarınca 28.11.2005 tarihinde kayden izlemeye başlanan hisse senetleri için en geç 31.12.2012’ tarihine kadar kayıt ettirilmesi geerekmekte idi. Bu süre içinde kaydileştirilmeyen hisse senetleri üzerinde hak sahipliği artık iddia edilemeyecek, ilgili senetler ihraçcı şirket üzerine intikal edilerek, bu şirketler tarafından 31 Mart 2013 tarihine kadar satılabilecektir.
Yukarıda yer verilen yasal düzenlemelerde işaret olunduğu üzere; kaydileştirme sürecinde Merkezi Kayıt Kuruluşu yetkilendirilmiştir. Hak sahibi isterse doğrudan MKK’ya başvurarak kaydileştirme talebinde bulunabilir, bu halde aynı gün kaydileştirme işlemi tamamlanacaktır. Özetle, aynen saklamada tutulan sermaye piyasası araçlarının hak sahibi adına MKK tarafından kayden izlenebilmesi için MKK’ya teslim edilmiş olmaları gerekmekte[4] olup, kaydileştirme işlemlerinin 31.12.2012 tarihine kadar tamamlanması gerekmekteydi.