Odenemeyen nafaka ve ceza davasi
8 yildir bosandigim esimin nafakasini tam nisan 2014 yani 1 yildir odeyemiyorum. YOKSULLUK nafakasini kaldirma davasi actim red edildi fakat suan yargitayda.
23:10:2014 tarihli acmis olduğu ceza davasi var.nafaka hukumlerine uymamak diye elime yeni tebliga tulasti 31 martta izmirde davam var fakat dava kayseride acildigi ici havale yontemiyle yapilmis.
Size sorum su ; birikmis nafaka ceza almami saglarmi ?
Dava tarihune kadar birikmis 7 aylik nafakasini yatirmam mumkun degil issizim eger yatirmaz isem nasil bir surec isler ?
Teşekkür ederim simdiden.
Cevap: Odenemeyen nafaka ve ceza davasi
Nafaka için şikayette hak düşürücü süre olan son 3 aylık nafakayı ödemezseniz, disiplin hapsi cezası alırsınız.
Son 3 aylik derken 23/10/2014 te ixraya vermis beni 5-6-7-8-9-10-11 inci aylarin nafakalarini istemis 31 martta da icra ceza mahkemesinde durusmam var son 3 aylik odenmemis nafakayi tam anlayamadim ?
10.ayda dava açmış, açtığı tarihte de geçmiş nafaka borcunuz mevcut,
anlaşılmayacak bir şey yok slında, 10.9.8.ay nafakalarını , dava açtığınız tarihte ödememiş olduğunuz için, dava tarihinde hala ödenmemiş olursa, disiplin hapsi talepli bir dava ise, 3 aya kadar disiplin hapsi cezası alırsınız, o 3 aya ait nafakayı öderseniz, disiplin hapsi cezasından kurtulursunuz.
5-6-7. ay nafakaları için disiplin hapsi cezası verilemez,
11.12.ay için de aynı şekilde, şikayet için hak düşürücü süre geçtiği için disiplin hapsi cezası almazsınız,
1.2.3.aylar için disiplin hapsi cezası isteğiyle dava açma hakkı da mevcut ve dava tarihinde hala ödememiş olursanız, o aylara ait nafakalar nedeniyle tekrar disiplin hapsi cezası alırsınız.
Tesekkur ederim Erdoğan bey.simdi ben dediginiz gibi 8-9-10 .aylari yatiracagim makbuzunuda sali mahkemeye goturecegim herhangi bir dilekce veya savunma yazmama gerek varmidir ?
İcra emri veya ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren bir aydan fazla nafaka alacağının birikmiş olması gerekir.
Teoman bey bir sitede okudum bu durum da dava actigi tarih 23.10.2014 bana teblig edildigi tarih subat 2015 yani 4 ay bunlaridami ödemem gerekiyor ceza almamam için ?
Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre, nafaka ödememeden dolayı borçlunun cezalandırılabilmesi için icra emri veya ödeme emrinin tebliği tarihi ile şikâyet tarihi arasında en az bir aylık nafaka borcunun birikmiş olması gerekmektedir