Avukata ödenen ücret karşılığında ne alınmalı?
Öncelikle Merhabalar.
Bir davaya bakması için avukata vekalet vereceğiz ve dava ücretini peşin ödeyeceğiz. Merak ettiğim husus ödeme yaptığımızda ödemenin tutarını ve ne için ödendiğini gösteren bir belge gibi bir şey veriliyor mu? Yada biz bu tarz bir şey talep edebilirmiyiz?
Cevap: Avukata ödenen ücret karşılığında ne alınmalı?
Avukat ile aranızda anlaştığınız ücreti gösteren bir sözleşme yapılmış olduğunu varsayıyorum. Yapmadıysanız mutlaka her ayrıntıyı kapsayan bir sözleşme yapın. Ben şu davaya bakarım, sen bana şu kadar para verirsin türünden sözleşmeler başınıza dert açar (tecrübe). Özellikle avukatın her celse sonunda size gelişmeler hakkında ayrıntılı yazılı bilgi vermesini şart koşun (lafla peynir gemisi yürümüyor).
Kurallar gereği, yaptığınız her ödeme karşılığında size bir belge verilmesi gerekir. Örneğin mahkeme masrafları için yaptığınız ödemenin makbuzu (aslı) sizde olmalıdır. Avukatın şahsına yaptığınız ödeme için size maliyeden onaylı matbu bir serbest meslek makbuzu (boş bir kağıda yazılmış bir alındı notu değil) vermesi gerekir. Ödediğiniz paranın mali kurallar gereği birkaç kaleme ayrılıp makbuz üstünde gösterilmesi gerekir. Siz bir tüketici (son kullanıcı) olduğunuza göre, konuştuğunuz ücret KDV dahil ücrettir (sözleşmede aksine bir hüküm yoksa) ve makbuzda gösterilen stopaj, KDV dahil toplam ödeme miktarı, yaptığınız ödemeye eşit olmalıdır. Diğer bir deyişle, sen benden makbuz istersen stopajı ve/ya KDV'yi ayrıca alırım lafı, vergi kaçırma girişimi olarak düşünülebilir.
Cevap: Avukata ödenen ücret karşılığında ne alınmalı?
Noterden vekaletname çıkartarak Avukatla vekalet ücreti sözleşmesi yapacaksınız. Avukatlık ücretlerine kdv dahil değildir. Avukatlar vergisel açıdan serbest meslek erbabı sayıldıklarından (avukatlar ticaret erbabı değildir. fatura kesmez.) serbest meslek makbuzu düzenleyecektir. Makbuz hesaplama: https://www.hukuki.net/hesaplama/kdvh...lekmakbuzu.php