"Mal" Kelimesi Hakaretten Sayılır Mı?
Zamanında bir şahıs tarafından dolandırıldım ve şahsa 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Daha sonra aynı şahsın bir gazetede köşe yazıları yazdığını görünce gazetenin imtiyaz sahibine mail atarak şahıs hakkında bilgi vermek istedim.
Mail de "benim derdim bu şahsın nasıl bir mal olduğunun insanlar tarafından öğrenilmesi" ibaresini kullandım ve muhterem savcı hakkımda iddianame düzenlemiş.
Benim burada kullandığım "mal" kelimesinin neresi hakaret? Ben bu kelimeyi "nasıl biri olduğu" hususunda kullandım. Kalkıp bu adam "tam bir maldır" desem suçumu kabul edeceğim ama
böylesine saçma bir suç olabilir mi?
Cevap: "Mal" Kelimesi Hakaretten Sayılır Mı?
Biri hakkında bir başkasına '' mal '' tanımlamasıyla bahsetmek, bence hakarettir,
savcıya veya hakime aksi niyetiniz olduğunu ıspat etmekte zorluk çekeceğinizi sanıyorum
Mal olduğunu isbat etmeniz gerekiyor.
ALINTI
Yargıtay, “Konuşma ve röportajın tümü birlikte bir bütün içinde değerlendirildiğinde ‘mal’ kelimesinin hakaret kastı ile kullanıldığını gösteren bulgu mevcut olmayıp, sözlük anlamı kastedilmeden gerek güncel yaşamda gerekse siyasi söylemde yerleşmiş kelime olduğu ve hakaret anlamında kullanılmadığı, hukuka aykırılık unsuru taşımadığı, sonucuna varılmalıdır. Bu nedenle davanın tümden reddi gerekirken kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir” dedi.
Başbakan Erdoğan, Tuncay Özkan'ın bir gazetede yayınlanan röportajda, güncel bir konu olan Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak kendisine yöneltilen “Sizce kendi tabanı niye istemiyor Cumhurbaşkanı olmasını?” şeklinde soruya, “Mallarını biliyorlar da ondan..." ifadesini kullandığı için 5 bin YTL'lik manevi tazminat talebiyle dava açtı.
Cevaplarınız için teşekkürler.
Eğer ki "mal" kelimesini cümle içerisinde şöyle kullansam suçlu olduğumu gerçekten kabul edeceğim; "Sen ne mal adamsın" gibi.
İddianame şuan elimde, kurduğum cümleyi aynen yazıyorum; "Ben bu adamın ne mal olduğunu kanıtlamak ve insanları bu adamdan uzak tutabilmek için uğraşıyorum."
"ne mal olduğunu..." ifadesi Türkçeye yerleşmiş bir kalıptır ve bunu bir hakaret olarak yorumlamak için ya cahil/kötü niyetli olmak, ya da cahil/kötü niyetli birinin tanıdığı bir savcı olup ben şunu biraz uğraştırayım da aklı başına gelsin diye düşünmek gerekir. Bu cümlede aklı başına getirilecek olan siz olduğunuza göre aklınızın başınızda olmadığı anlamı çıkartılabilir ki, siz de bana pekâlâ hakaret davası açabilirsiniz.
Bu iddianameden bir şey çıkacağını zannetmiyorum. Olsa olsa hakim TDK'ya sorar ve bu ifadenin bir deyim niteliği taşıdığı şeklinde bir cevap alarak davayı kapatır. İnternette "ben senin ne mal olduğunu" (tırnak işaretleri dahil) diye bir arama yapın, tezinizi güçlendirecek binlerce örnek bulacaksınız.
Teşekkürler Engin bey;
Zaten bu şahsın amiyane "arkası sağlam". Çalıştığım kurumu Adalet Bakanlığı'ndan bir Tetkik Hakimi arayarak kurum müdürümü fırçalamış.
Kurum müdürüm de haliyle beni fırçaladı. İşin arkasını bırak, sesini kes diyerek aba altından sopa gösterdi.
Bu adam yüzünden biri 6 aylık bebek olmak üzere 2 insan hayatını kaybetti. Bu ailelere maddi yardım yapacağı adı altında facebook
üzerinden insanları dolandırdı. Gezi olaylarında hayatını kaybedenler için yardım topladı yine paraları cukkaladı. Şuan ortalarda yok, firari durumunda.
Zaten iddianamede gezi olaylarında hayatını kaybeden "Abdocan Cömert" in abisi Zafer Cömert ile suç ortağı konumundayız.
Ondan dolayı sayın savcı olayın üzerine bu kadar gidiyor sanırım.
Düzeltme: TDK dan sorgulama yapmıştım, sonuçları aşağıda. Sanırım benim kullandığım "mal" kelimesi 4. maddeye giriyor.
1. isim Bir kimsenin, bir tüzel kişinin mülkiyeti altında bulunan, taşınır veya taşınmaz varlıkların bütünü
"Mal vardı, mülk vardı. At vardı, araba vardı." - Ö. Seyfettin
2. Büyükbaş hayvan
"Boz atlar yağız değildi artık; mallar erimiş, zayıflamıştı." - N. Araz
3. ticaret Alınıp satılabilen her türlü ticaret eşyası, emtia
4. Bayağı, aşağılık, kötü kimse
"Onun ne mal olduğunu bilirim."
5. Esrar
6. Orospu
Benim kanaatimce;
[Ben bu adamın "ne mal olduğunu kanıtlamak" ve insanları bu adamdan uzak tutabilmek için uğraşıyorum] cümlesindeki MAL kelimesi ; Bu adamın nasıl biri olduğunu ispatlamak için uğraşıyorum anlamındadır ve bana göre hakaret suçu oluşmaz.
Sanırım hepimiz aynı fikirdeyiz. Sayın savcının yorumunun bizim yorumumuzdan :D farklı olduğunu düşünüyorum.
Şimdi yandınız işte. Savcıya art niyetli diyerek görevinden dolayı hakaret ettiniz. Size ufukta kurtuluş gözükmüyor!
Alıntı:
EnginTarhan rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi yandınız işte. Savcıya art niyetli diyerek görevinden dolayı hakaret ettiniz. Size ufukta kurtuluş gözükmüyor!
Şimdi MALI götürdünüz; Yandınız diyerek tehdit suçu işlediniz. Savcıya Hakaret ettiniz diyerek sırrı ifşa suçu, ufukta kurtuluş gözükmüyor diyerek de kişiyi intihara teşvik suçu ve ayrıca kurtuluş diyerek yargıya ve dolayısıyla hükümete karşı darbe suçu işlediniz... :)