EK 5 isteğe bağlı ve emeklilik
Merhabalar değerli site yöneticileri cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim,
1985 doğumluyum
ben ilk kez 10.03.2006 tarihinde bağkurlu oldum ve 1yıl 8 ay prim ödedim yani 810 gün. ve vergiyi kapatıp bağkurdan çıktım.
2011 senesinde ssklı çalıştım 177 gün primim var.
şimdi de geçen ay 2015 de ek 5 tarım ssk sı oldum ve primimi yatırdım,yatırmaya devam edeceğim.
öğrenmek istediğim ise,
ek 5 tarım ssk diyelim üç yıl ödedim ve dilekçe verip çıktığımda bir işe girip ssklı çalışırsam bu ek 5 için üç yıl ödediğim emekli olmam da prim günü ödemem etki eder mi yoksa boşuna mı ödenmiş olur?
etki ederse bu ek 5 tarım ssk emeklilik ilk sigorta tarihim bağkur 10.03.2006 olduğu için 2008 den önceki yasaya mı tabiyim yoksa ek 5 tarım sskye 2015 de başladığım için 2008den sonraki yasaya mı tabiyim çok teşekkürler
Cevap: EK 5 isteğe bağlı ve emeklilik
Bana 2008 tarihli yasaya tabisini gibi geldi ama bir muhasebeci veya daha doğrusu sosyal güvenlik uzmanı arkadaş en doğrusunu bilir. Cevabı bulursanız lütfen yazın ki diğer insanlar da öğrenebilsin.
Cevap: EK 5 isteğe bağlı ve emeklilik
5510 sayılı kanunun Ek 5 nci maddesi kapsamında tarım sigortasına ödenen primler, 4/a statüsüne(SSKya) sayılır. Yaşınız itibariyle SGK ya Ödediğiniz hiç bir prim heba olmaz. Emekli olmak için daha nerdeyse 30 yılınız var.
Yasaya göre geriye doğru 2520 gün içersinde en fazla hangi statüde prim yatırmışsanız o statüden emekli olursunuz.
Bağkur(4/b başlangıcı ssk başlangıcı olarak kabül edilir. Eski adı ile ssk dan yeni adı 4/a dan emeklilik şartları sizin için 25 yıl 60 yaş ve 7000 gündür. Bu şartları taşıdığınız zaman 4/a dan emekli olabilirsiniz.