Ücretsiz doğum izni sonrası işten çıkarılmayla ilgili haklarım
Merhaba,
Ben 2 yıldır perakende mağazacılık yapan özel bir firmada muhasebe elemanı olarak görev yapıyorum, 13 haziran 2014 te doğum iznine ayrıldım, ücretli doğum iznim bitince ücretsiz iznimi de aldım. 1 ay sonra iznim bitiyor fakat işverenim firmanın küçülmeye gittiğini bu yüzden izin dönüşümde ya işten çıkarılacağımı ya da idari binadaki görevimden alınıp mağaza elemanı olarak çalışacağımı söyledi. Daha alt bir pozisyonda çalışmak istemiyorum. Kullanmadığım 24 gün yıllık izin hakkım var. Böyle bir durumla karşılaşırsam tazminat, işe iade vs ne gibi haklarım var? Dava mı açmam gerekir?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Ücretsiz doğum izni sonrası işten çıkarılmayla ilgili haklarım
İş akdiniz feshedilirse kıdem ihbar fazla çalışma yıllık izin ücreti alacağı vs. sosyal haklarını özdenmezse iş mahkemesinde tazminat davası açma hakkınız var. İşçi iş değişikliğini yazılı olarak kabul etmedikçe daha alt bir işe verilemez. Sakın kabul etmeyin. İşe iade davası ise bazı şartları olan bir hukuki müessese. Mesela çalışan işçi sayısı 30 dan fazla olmalı. Feshin bildiriminden itibaren 30 gün içinde dava açılmalı vs.
Merhaba,
yanıtınız için teşekkürler, aklıma takılan başka bir konu da süt izni. Eğer işten çıkarılırsam süt izni hakkım da kalmıyor, bununla ilgili yapabileceğim bir şey var mı ?
Süt izni doğumdan sonra çalışan bayanlar içindir.Orada artık çalışmayacaksanız süt izni diye de bir şey söz konusu olmaz(olmayan mesai azaltılamayacağı için).Ama kıdem, ihbar tazminatı 24 günlük izin ve varsa tüm haklarınız verilmek zorunda.Bu konuda mahkemelerin tavrı net.O yüzden haklarınızı bildiğinizi karşı tarafa belli edin mahkemeyle uğraşmadan haklarınızı almaya bakın.