VUK 359 Zaman aşımı süresi ile ilgili.
Değerli arkadaşlar hepinize iyi günler dilerim.
2009 yılındaki işyerime ait yapılan bir vergi incelemesi üzerine hakkımda VUK 359 dan dava açıldı. Nisan 2015 de ilk duruşmam var. Yargılama süresi, yapacağım itirazlar, yargıtay süreci veya diğer süreçler açısından bakıldığında,
Bu dava ne zaman zaman aşımına uğrar? ya da şöyle sorayım; Davanın bitmesi, kesinleşmesi, yargıtay süreçleri sonucunda hapse girmeolasılığım nedir?
Bir de 2005 yılındaki tarafıma açılan bir dava sonucu 2009 da kesinleşen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı mevcut. Şimdiki dava ile ilgi savcılık iddianamesinde sanığın tekerüre esas sabıkası olması nedeniyle TCK 58 hükümleri uygulanmasına denilmiş. Bu durumda ne olacaktır?
Konu ile ilgili değerli yorumlarınızı esirgemezseniz mutlu olurum.
Saygılar.
Cevap: Zaman aşımı süresi ile ilgili.
Belirttiğiniz suça ait dava zaman aşımı 12 yıldır suçunuz sabit görülürse hapse girme ihtimali mevcuttur ancak vuk 359 madde hangi fıkradan yargılandığınız da önemlidir sabıkanız yoksa asgari hadden ceza verilir takdiri indirim sebebi uygulanırsa verilecek cezanın ertelenme olasılığı olur ancak sizin ertelenmiş bir cezanız da var durum sakat yani avukatla takip etmenizi önerebilirim.
Cevap: Zaman aşımı süresi ile ilgili.
Değerli Av. Engin Oğuz.
Yanıtınız için teşekkür ederim. Vuk 359/b yazıyor iddianamade. Sabıka kavramını hukuki olarak tam bilmiyorum. 2007 senesinde yaşanan bir itiş kakış olayından "Bir yere gitme ve etkinlik yasası" yazmakta adli sicil kaydında. Şahsa şu kadar metre yaklaşmayacaksın denmişti o zamanlar. Denetimli serbestlik bürosuna gidip imzalarımı falan attım o yıllarda, dosya da sorunsuz şekilde kapandı en son. Bir de bu hükmün açıklanmasının geri bırakılması var işte. Olay 13 Eylül 2005 de oluyor fakat karar 2009 da karar kesinleşiyor. Durum bu sayın Oğuz.
Dediğiniz gibi bir avukat ile görüşülmesi gerekiyor muhakkak onu anladım ben de. Kısa süre içinde gideceğim yanına. Ancak kafamı kurcalıyor yine de. Affınıza ve tecrübenize sığınarak soruyorum; nereye gider sizce bu iş? Tüm sürece bakıldığında zamanaşımı olması mümkün olabilir mi? Bir ceza alırsam HAGB dan yararlanamaycak mıyım? Cezaevine falan girmedim hiç Allah da kimseyi düşürmesin. İnsan korkuyor haliyle.
Saygılar.