Yapı kooperatifi tapu bedeli hesaplaması
Merhaba arkadaşlar,
2008 yılında 10.000 tl giriş bedeliyle katılmış olduğum bir yapı kooperatifi var. Kooperatif 2009 yılından itibaren biten dairelerin maliyetini hesaplayıp ortaklara tapu dağıtmaya başladı ve tapularını alanların ortaklık bağlantılarını bitirdi.
2010 yılı ocak ayında daire bedeli 80.000 tl iken benim kooperatife ödemiş olduğum bedel 24.700 tl idi. Yani benim borcum 55.300 idi.
2015 yılı ocak ayında daire bedeli tefe/tüfe oranlarına bağlı olarak 122.000 tl oldu. Benim bugüne kadar ödediğim bedel 56.000. Bana borcumun 66.000 tl olduğu söylendi.
Yıl |
Ödenen |
Borç |
Daire Bedeli |
2010 |
24.700 |
55.300 |
80.000 |
2015 |
56.000 |
66.000 |
122.000 |
Görüldüğü gibi ben sürekli ödeme yapmama rağmen borcum artıyor.
Size sorum şu alacak;
Kooperatif Tefe/Tüfe artışını daire bedeline göre mi uygulaması lazım yoksa benim kalan borcuma mı uygulaması lazım?
Şimdiden çok teşekkürler
Cevap: Yapı kooperatifi tapu bedeli hesaplaması
Kooperatif(!)e girerken imzaladığınız ve büyük olasılıkla bir nüshası sizde olmayan sözleşme bu konuda ne diyor?
Sözleşme malesef elimde değil ama bu konuda sözleşmede bir şey yazdığını düşünmüyorum. Genel kurulda alınan bir karar diye biliyorum.
İçinde bulunduğunuz kooperatifin kuralını kaidesini, aldığı kararları v.b. biz de bilmiyoruz. Size nasıl yardım edelim?
Aslında benim merak ettiğim şey çok basit
Ödediğim borcun bile faizini ödemek zorunda kalabilir miyim?
Bunun için genel geçer hukuk kuralları mı işler yoksa genel kurulda alınan kararlar mı işler?