Cevap: merhumun emekli maaşı
Veraset ilamı çıkartılmadıysa önce bunun çıkartmanızı öneririm. Başvurulan yerlerde lazım olacak. Ölen kişinin Sağ olan eşi ve bekar olan kızına maaş bağlanır. Bu maaşlar geriye doğru 5 yıllık talep edilebilir. Yurt dışındaki emeklilik maaşları ve o ülkedeki mal varlıkları için o ülke konsolosluklarına müracat edilmesi gerekir. Ama onlarda geriye doğru istenebiliyormu, yada ne kadar süre istenebilir bilmiyorum.
Türkiyede ise bankalarda parası var ise bu bankalara yazı yazarak araştırılabilir. Bilinmeyen gayrimenkulü var ise tapudan araştırılır. Bunca para derken, böyle bir paranın olduğu kesinmidir? yoksa tahminmi edilmektedir.
Yanitiniz icin cok tesekkur ederim. 2 yil boyunca 3 maaşın yattığını düşünürsek bunca para demek uygun oluyor. Öldüğü icin belki de kestiler bilmiyoruz. Turkiyede 1 evi var bunun icin ne yapilabilir? amcam alman vatandasi babam sag mi olu mu bilmiyorum bir de halam var tabi.
Alıntı:
usagi rumuzlu üyeden alıntı
Yanitiniz icin cok tesekkur ederim. 2 yil boyunca 3 maaşın yattığını düşünürsek bunca para demek uygun oluyor. Öldüğü icin belki de kestiler bilmiyoruz. Turkiyede 1 evi var bunun icin ne yapilabilir? amcam alman vatandasi babam sag mi olu mu bilmiyorum bir de halam var tabi.
Dedeniz Türkiyede emekli olduktan 1 ay sonra vefat etti ise, vefat ettikten sonra dedeniz adına maaş ödenmez artık, yani bunca paranın Türkiye ayağında öyle 2 yıl birikmiş bir para yok. En fazla kurum durumu fark edinceye kadar ödemiş olduğu aylıklar banka hesabında bekler, onda da 6 ay herhangi bir çekim yapılmamışsa, banka kuruma iade eder parayı. Dedenizin hayatta kalan eşi dul maaşı için , hayatta olan ve çalışmayan, bekar kızı yetim maaşı için başvurabilir. Başvuru tarihinden itibaren kendilerine talep ettikleri aylık, yasada belirtilen oranlarda bağlanır.
Kalıyor geriye yurtdışındaki emeklilikleri,
Yurtdışındaki emekliliklerde de bildiğim kadarıyla belirli aralıklarla o ülkeye gidip yaşadığını göstermek , kanıtlamak gerekiyor. Yoksa ödenen maaş kesiliyor. O iki ülkedeki maaşlarından hak sahibi olarak yetim aylığı alma hakkı tanınıyor mu , şartları nedir, bunu da halanız o ülke mevzuatlarını araştırarark öğrenebilir.
Amcanızın ve babanızın zaten talep edebileceği herhangi bir yetim maaşı vs hakkı yok.
Bankada birikmiş parası vardıysa, hangi banka olduğunu biliyorsanız, ilgili bankaya sn.ceceli nin de belirttiği üzere veraset ilamı ile başvurarak kendi paylarını alabilir dedenizin çocukları( amca-hala ve babanız) ve eşi.