Tapusuz, Projesiz Ev ve Toprak Sahibi Hak Durumu
Arkadaşlar merhaba,
Bir süre önce babamın kardeşi ile müşterek olduğu bir tarla-arsa(tam olarak farkı bilmiyorum, köyde dededen kalma toprak) üzerine 3 katlı bir ev yaptık. Köy yeri olduğu için proje, tapu vs. işlemlere gerek duyulmadı. Elbette elektriği bağlı ve bizim adımıza kayıtlı. İnşaatta karşı trafın tek bir lira harcaması olmadığı gibi pek çok engele sebep olmuşlardı.
Sormak istediğim şu, her ne kadar tarla iki kişi adına müşterek olsa ve yapının tapusu, projesi vs olmasa da bu yapıda karşı tarafın hakkı olmadığı açık. 3 katlı evin, bir katında hak talep etmeleri durumunda bir şey alabilirler mi? Bir şekilde o kata girerlerse resmi yollarla haneye tecavüz gibi bir suçlamada bulunabilir miyiz?
Cevap: Tapusuz, Projesiz Ev ve Toprak Sahibi Hak Durumu
Arsa üzerine inşaatı kim yaptıysa yapının sahibi de o olur. Aksi düşünce sebepsiz zenginleşmeye neden olur. İş mahkemeye intikal ederse arsanın değeri ve yapının değeri bilirkişi tarafından hesaplanır. Hakim buna göre paylaşım sağlar.
Alıntı:
Av.Basri Gungoren rumuzlu üyeden alıntı
Arsa üzerine inşaatı kim yaptıysa yapının sahibi de o olur. Aksi düşünce sebepsiz zenginleşmeye neden olur. İş mahkemeye intikal ederse arsanın değeri ve yapının değeri bilirkişi tarafından hesaplanır. Hakim buna göre paylaşım sağlar.
Sn. Avukat, cevap için teşekkürler.
Cevabınızın ilk kısmından yapı hakkında hak talep edemeyecekleri çıkarımında bulundum ve rahatladım. Fakat son kısma anlam veremedim. Bilirkişi ne için yer değerlemesi yapacak?
Şöyle ki arsanın değeri yaklaşık olarak 15-20.000 tl ve yapının değeri 150-200.000 tl civarlarında.
Bilirkişinin de yaklaşık aynı değerleri biçeceğini düşünürsek biz bu şahısları hak talep etmeleri durumunda mahkemeye verirsek veya onlar bizi hak almak için verirse mahkeme sonucu nasıl olur?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Hala net yanıt alabilmiş değiliz, yapılması gerekenleri yapabilmek için bilen birileri yardımcı olursa sevinirim.