Kız İçin Evlilik Azami Evlilik Yaşı?
Merhaba saygıdeğer hukuki.net üyeleri.
Benim evlilik yaşım tutuyor ve gelir durumum gayet iyi fakat evlenmek istediğim kız 13.05.1999 da doğduğundan ötürü nasıl bir engel çıkar karşıma ve en erken ne zaman evlenebiliriz benim niyetim bu süreyi en azamiye indirmek. resmi olarak evlilik için izlemem gereken nasıl bir yol olabilir öğrenmek istiyorum bilgilerinizden faydalanarak bir yol izleyeceğim.
Evlenmek istediğim kişinin nüfusta kendisinden 1 yıl büyük bir abisi var yaş büyütmeye engel olurmu onu da istişare edelim istedim. forumda güncel olarak bu konuya benzer bir konu bulamadığımdan konu açtım. yorumları için herkese teşekkür ederim şimdiden.
Cevap: Kız İçin Evlilik Azami Evlilik Yaşı?
Türk Medeni Kanunu ( https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=3 )madde 11 ve madde 12 ye göre reşit olma durumu
MADDE 11.- Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar.
Evlenme kişiyi ergin kılar.
c. Ergin kılınma
MADDE 12.- Onbeş yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir.
Hocam yanıtınız için teşekkür ederim.
Yani bi durumda 15 yaşına girip 16 dan gün almasım mı gerek yoksa 16 yaşına girip 17 den gün alması mı gerek?
15 yaşını doldurmak demek 16 yaşından gün almaya başlamak demektir.
Madde 124 e bakınca 16 yaşına girmiş olması gerektiğini görüyorum. ergin kılınma 15 yaşında oluyor ama evlilik için yine beklemek gerekiyor galiba. 16 yaşında evlilik izni alınabilir anlamına mı geliyor? yada benmi yanlış fikir yürütüyorum?
MADDE 124.- Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.